De locatie Hoge Hoffweg
De locatie Hoge Hoffweg Thomas van de Weerd

Plan voor woonzorginitiatief Hoge Hoffweg ligt buiten provinciale ‘rode contour’

26 januari 2021 om 15:50 Wonen

WIJK BIJ DUURSTEDE In een reactie op het bouwplan Hoge Hoffweg laat de gemeente weten dat deze locatie buiten de provinciale ‘rode contour’ ligt. Bouwen kan in dat geval alleen met instemming van de provincie en kent een zware ruimtelijke procedure. Voor locaties binnen de rode contour kan de gemeente meer zelfstandig een besluit over nemen.

door Ali van Vemde

„Als gemeente zijn wij in gesprek met de regiogemeenten en de provincie over de regionale woningbouwopgave tot 2020 en bespreken we waar en hoeveel woningen we zouden kunnen realiseren. De locaties De Geer 111 en Zuidwijk zijn daarbij reeds lange tijd in beeld, omdat we met die locaties de woningbehoefte over een langere periode kunnen faciliteren. Jaarlijks zijn circa 100 woningen nodig om een vitale gemeente te blijven. De locatie ‘Hoge Hoffweg’ is één van de mogelijke extra locaties die in beeld kunnen komen wanneer regionaal en provinciaal duidelijkheid bestaat over de mogelijkheden. Dat proces loopt al lange tijd en wordt hopelijk in 2021afgerond met de vaststelling van de provinciale omgevingsvisie en -verordening. Wat geldt voor de locatie ‘Hoge Hoffweg’ is ook van toepassing op andere locaties buiten de rode contour en in die zin dus niet uniek. De gemeentelijke woningbouwprogrammering betekent per definitie dat we niet alles tegelijk ontwikkelen, maar streven naar een zo gelijkmatige dosering van nieuwe woningen.” Een inhoudelijke beoordeling van het plan heeft nog niet plaatsgevonden, hiervoor kan de initiatiefnemer het college van burgemeester en wethouders verzoeken om een principe-uitspraak.

De gemeente gunt inwoners met een zorgvraag een mooie plek in Wijk bij Duurstede. „Voor het hele gebied is een gebiedsvisie nodig, wat willen we daar wel en wat willen we niet? Dit vraagt zorgvuldigheid en tijd. Op dit moment heeft dit gebied niet onze hoogste prioriteit. Raad en college kunnen overwegen om dit plan hoger op de agenda te zetten.” Wat betreft de Wet Langdurige Zorg is het zo dat een deel van de zorgkosten, zoals regiotaxi, hulpmiddelen, scootmobielen en rolstoelen wel voor rekening van de gemeente komen.

Lees meer  ver het bouwplan  en het woonzorginitiatief 

advertentie
advertentie