Gerda en Wijnand Merkens hadden 50.000 euro schade aan hun huis door de valwind.
Gerda en Wijnand Merkens hadden 50.000 euro schade aan hun huis door de valwind.

‘Het leek wel een oorlogsgebied’

27 maart 2024 om 15:25 Wonen

LEERSUM De valwind in Leersum in de zomer van 2021 leverde Gerda en Wijnand Merkens 50.000 euro schade op aan hun huis. Dankzij de Coöperatie Onderlinge Verzekeringen Cothen, dat fungeerde als tussenpersoon, verliep de afwikkeling na een aarzelende start uitstekend.

Op vrijdag 18 juni 2021 is Gerda Merkens in huis bezig als ze plotseling water in haar nek voelt. Wat ze op dat moment niet weet, is dat er een valwind over Leersum raast die een enorme ravage aanricht. De deuren van de serre waren dicht. Een geluk bij een groot ongeluk, want de schuur - een grote blokhut met inhoud - was uit de tuin geblazen en lag bij de buren, een stuk dak was van de woning verdwenen en er was vooral veel waterschade. De aangrenzende drukkerij met dure apparatuur bleef, op een klein stukje dak na, van nog meer ellende verstoken.

LEK ALS EEN MANDJE

Gerda, normaal gesproken de rust zelve, belt in opperste staat van paraatheid haar man Wijnand. Hij maande zijn vrouw tot kalmte met het gevoel dat het allemaal wel zou loslopen. Totdat hij met z’n auto kwam vast te staan bij Maarsbergen, niet verder mocht rijden en zich de ernst van de situatie pas echt realiseerde. ,,Het leek wel een oorlogsgebied”, zegt Wijnand. Gerda: ,,Alsof we in een film zaten. Er hingen helikopters in de lucht, er was brandweer en iedereen liep op straat om bij elkaar te informeren hoe het ging. Alles bij elkaar konden we een half jaar niet in ons huis wonen.”
Het huis was, zoals Gerda en Wijnand het omschrijven, zo lek als een mandje. Geschrokken belden ze met hun tussenpersoon, de Onderlinge Verzekeringen Cothen. ,,Een dag later stond de toenmalige directeur Kees Mocking voor de deur. Kees zei: ‘doe maar rustig aan, maak je niet druk, het gaat allemaal goed komen’. Dat deden we, maar na anderhalve dag begon alles te stinken. Dan ga je toch zelf beginnen met opruimen.”

Alles bij elkaar konden we een half jaar niet in ons huis wonen

Een expert, die verder niets met de Onderlinge heeft te maken, kwam langs om de schade op te nemen. ,,Die man leefde totaal niet met ons mee”, draait Gerda er niet omheen. ,,Daarvan kregen wij een nieuwe dreun op ons hoofd. Kees droeg in die tijd zijn werk over aan Mark Mocking, die nu de leiding heeft bij de Onderlinge Cothen. Zij zijn de tussenpersoon en dankzij hem leidde het toch tot een goede afwikkeling, want de schade bedroeg 50.000 euro. Als we het rechtstreeks met de expert hadden moeten doen, was het nooit goed gekomen. Dankzij Mark kwam alles in orde. We zijn heel tevreden over hoe hij het heeft rechtgetrokken.”

GOED CONTROLEREN

Bij schadeafhandeling door extreme weersomstandigheden is het belangrijk te weten dat opkomend grondwater (zoals bij kelders) niet is verzekerd. Dat geldt ook voor water dat via slechte voegen en naden binnenkomt en bij onvoldoende onderhoud en slechte staat van daken, dakgoten en gevels. Belangrijke tip! Laat metsel- en voegwerk goed controleren, zowel van de gevels als de badkamer. Zorg voor voldoende afwatering in en om het huis. Vervang tegels voor grond en groen.

Na de aanvankelijke schrik over de schade en het gedrag van de expert zijn Gerda en Wijnand blij met de hulp van de Onderlinge Cothen. ,,We zijn nog steeds trouwe klanten en hebben een goed gevoel bij de Onderlinge. Het is heel fijn dat je kunt bellen of appen en weet met wie je te maken hebt. En wanneer nodig dan komen ze bij je langs, of kun je bij hen op kantoor terecht. Echt persoonlijk dus.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Coöperatie Onderlinge Verzekeringen Cothen.

advertentie
advertentie