Afbeelding
Paula van der Meer

Bijzonder praktisch verkeersexamen groep 8 in Langbroek

27 juni 2020 om 11:26 Verkeer en vervoer

LANGBROEK Door de coronacrisis kon er in het voorjaar geen verkeersexamen gedaan worden voor groep 7 van de basisscholen in Wijk bij Duurstede, Langbroek en Cothen. Alles werd uitgesteld tot een later tijdstip in het jaar. Op 15 juni kon dan toch het theoretisch verkeersexamen worden gedaan voor alle leerlingen van groep 7. Het praktisch gedeelte werd ook uitgesteld met het verzoek om dat in september te doen. Er was echter een probleem met de Piet de Springerschool in Langbroek. Deze school doet eens in de 2 jaar mee met zowel groep 7 als groep 8. Door deze regeling zouden de leerlingen van groep 8 van die school buiten de boot vallen en geen praktisch examen kunnen doen. Zij zitten dan al op het voortgezet onderwijs.

Het bestuur van de afdeling Veilig Verkeer Nederland Wijk bij Duurstede moest dus een alternatief bedenken voor deze groep van 12 leerlingen. Normaal gesproken rijden de kinderen via een door borden aangegeven route en zitten er onderweg een aantal ouders die controleren of de kinderen geen fouten maken. De termijn was te kort om dat nu nog voor elkaar te krijgen. Daarom is het volgende gedaan: de groep werd opgedeeld in groepjes van 4 leerlingen. Bij elke groep was een medewerker van Veilig Verkeer Nederland. De groepen werden vooraf gegaan door een persoon die de route aangaf. De groepjes konden hem volgen. De route ging door Langbroek en Cothen en daarbij ook nog via moeilijke punten. Zo moest in Langbroek 2 keer de gevaarlijke Doornseweg worden overgestoken en in Cothen de kruising van de Willem Alexanderweg en de Dorpsstraat. Ook vanuit Cothen naar de fietstunnel richting Langbroek is een moeilijk punt. Iedereen is veilig weer aangekomen in Langbroek en ook alle leerlingen waren geslaagd, zodat zij het bezit kwamen van het verkeersdiploma.

Volgend jaar hoopt de organisatie dat het verkeersexamen op een normale manier kan worden gedaan. Dan komen alle leerlingen van groep 7 en 8 aan de beurt voor het examen. Dat betekent dat er heel veel leerlingen gaan deelnemen. Met voldoende ondersteuning van leerkrachten en verzorgers die de controleposten gaan bezetten gaat dat wel lukken.

advertentie
advertentie