In de Grote Kerk gaat kinderen zelf een orgel bouwen
In de Grote Kerk gaat kinderen zelf een orgel bouwen Orgelkids

Orgelkids; kinderen bouwen Doe-orgel in de Grote Kerk

Religie

WIJK BIJ DUURSTEDE Zaterdag 2 november wordt het Harrison & Harrisonorgel, waaraan bijna drie jaar is gewerkt, officieel in gebruik genomen en overgedragen aan de Hervormde en Protestantse gemeente van de Grote Kerk.

Een week later, op zaterdag 9 november, is het de beurt aan de jeugd. Uitgebreid is er voor kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de basisschool (maar als je daar net buiten valt, mag je natuurlijk ook gewoon komen) de gelegenheid om eens een orgel van binnen te bekijken. Je gaat zelf ervaren wat er eigenlijk bij komt kijken wanneer er een toon klinkt terwijl je een toets indrukt. Hoe komt het eigenlijk dat je een orgel heel zacht kan spelen maar ook knét-ter-hard. En spelen met je handen én ook met je voeten, hoe dan?

DOE-ORGEL Al tien jaar maakt OrgelKids het met het zogenaamde Doe-Orgel mogelijk om kinderen zelf een orgel te laten bouwen. Een echt pijporgel waar je op kunt spelen en waar geluid uit komt. Een fantastische ervaring. Mechaniek maken, pijpen op volgorde leggen, windkanalen aanleggen. En uiteindelijk zelf spelen. Ondertussen gaat spelenderwijs kennis gemaakt worden met de orgels die in de Grote Kerk staan. Dat de achterwand nog niet in het nieuwe orgel staat komt dus eigenlijk wel heel goed uit. Zo is goed te zien hoe alles werkt.

PROGRAMMA Het programma duurt ongeveer een uur en een kwartier. Tussendoor wordt er wat gedronken. Er zal in ieder geval een groep zijn die om 15.00 uur start. Bij voldoende belangstelling is er ook een groep die start om 13.30 uur. Doe ook mee en meld je aan door een e-mail te sturen aan info@scgk.nl Geef je naam op, je leeftijd en je voorkeur voor een tijd. Bellen kan ook naar 06 53834716. Alle informatie vind je ook op www.scgk.nl

Met de officiële ingebruikname van het Harrison & Harrisonorgel start op 2 november het inauguratiefestival. Zes weken lang staan concerten en activiteiten op het programma. De komende weken leest u er meer over.

advertentie
advertentie