Tim Hoogduin en Giel-Jan Wittenberg starten Sportmix
Tim Hoogduin en Giel-Jan Wittenberg starten Sportmix Ali van Vemde

Stichting Wijksport start Sportmix voor kinderen met een andere belevingswereld

28 oktober 2019 om 10:13 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Tim Hoogduin en buurtsportcoach Giel-Jan Wittenberg van Stichting Wijksport starten woensdag 30 oktober met een pilot (sportmix) van tien sport- en beweeglessen voor kinderen met autisme (ASS) en kinderen die baat hebben bij duidelijkheid en structuur.

Ali van Vemde

Iedere woensdagmiddag, met uitzondering van de schoolvakanties, kunnen zij in een groep van maximaal acht kinderen heerlijk bewegen. Tim Hoogduin: "Dit is een groep die zich vaak niet begrepen voelt. Wij vinden het belangrijk dat deze kinderen fijn en met veel plezier kunnen sporten. Voor hen betekent dat een uurtje onbezorgd speelplezier en dat zorgt er voor dat ze meer zelfvertrouwen krijgen." In Houten loopt het programma al enige tijd en is een groot succes. Sportmix is bedoeld voor oudere basisschoolleerlingen, zij hebben de leeftijd waarop ze zichzelf ontdekken.

BEGREPEN WORDEN Omdat het voor deze kinderen niet vanzelfsprekend is dat ze zorgeloos kunnen sporten en bewegen, maar ook omdat mensen deze kinderen vaak niet begrijpen, is Stichting Wijksport gestart met Sportmix. Tim en Giel-Jan: "Wat wij met Sportmix willen is dat deze kinderen onbezorgd plezier kunnen hebben, dit geeft ze het zelfvertrouwen dat ze in de toekomst nodig hebben. Daarvoor moeten we weten wat er in hun hoofd omgaat. We gaan spellen doen richting de sport, bijvoorbeeld een bal schieten, maar we spelen geen voetbal. Er is geen competitie. Wel leren ze samen te werken. Het gaat er om dat zij succeservaring beleven. Het zelfvertrouwen dat dit oplevert kunnen ze ook in de maatschappij gebruiken."

BEGELEIDING Bij Sportmix wordt vooral de nadruk gelegd op wat de kinderen wel kunnen. Hun beleving is anders en dat vraagt om andere behoeftes en heel veel geduld. Daarvoor is goede begeleiding nodig. Tim: "Eerst hebben we een gesprek met ouder en kind. Zo kunnen wij laten zien wie we zijn en voor de ouders is het prettig om kennis te maken. Tijdens de lessen helpen we de kinderen om te voelen wat er met ze gebeurt. Als er teveel prikkels zijn, kunnen ze aangeven even een time-out te nemen. Hiervoor hebben we een rustmatje. Als ze weer tot rust zijn gekomen kunnen ze terug de les in. Natuurlijk kijken we ook wat de kinderen leuk vinden en passen daar de les op aan. Eventueel kunnen we ook kijken bij verschillende sportvereniging bij sporten die gericht zijn op autisme."

AANMELDEN Sportmix plezier & bewegen is voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) of kinderen die baat hebben bij structuur en minder makkelijk aansluiting vinden bij een reguliere sportvereniging. Bij voldoende belangstelling gaat Sportmix ook na de kerstvakantie door. De kosten bedragen € 5,- per keer. Sportmix is iedere woensdagmiddag, behalve in de schoolvakantie, van 16.15 tot 17.15 uur in de gymzaal brede school Het Anker aan de Middelweg 7. Doe je ook mee? Voor meer informatie of aanmelden: www.stichtingwijksport.nl of neem contact op met Giel-Jan Wittenberg van Stichting Wijksport, telefoon 06 33567036 of e-mail gieljan@stichtingwijksport.nl

advertentie
advertentie