Afbeelding

Gemeenten Wijk bij Duurstede en Buren trekken samen op voor een schoon strandje

13 mei 2023 om 16:48 Recreatie

[WIJK BIJ DUURSTEDE Op 11 mei namen wethouder Wil Kosterman, wethouder Pieter Neven (gemeente Buren) en  Mathijs van Stralen (Rijkswaterstaat) een voorziening tegen zwerfafval in gebruik. Een voorraadbox met papieren afvalzakjes, een poort met informatie en kliko’s staan nu bij het strandje naast het veer tussen Wijk bij Duurstede en Rijswijk.

De afgelopen jaren werd het zwerfafval bij de strandjes van Wijk bij Duurstede en Rijswijk steeds groter. Dit tot ongenoegen van bewoners, gemeenten, Rijkswaterstaat en natuurbeschermingsorganisaties, want het (plastic) afval komt in het water terecht.

Wethouder Wil Kosterman: ,,Twee jongeren kwamen enkele jaren geleden zelf in actie om het strandje op te ruimen. Dat was een fantastisch voorbeeld van hoe het ook kan. Toch merken we dat hier nog steeds veel zwerfafval blijft liggen. We hopen dat recreanten nu meehelpen het water en de natuur schoon te houden.”

Wethouder Pieter Neven van de gemeente Buren: ,,Mensen genieten van een dag langs het strandje, maar laten hun recreatieafval liggen of vergeten het afval. Dat moet anders. Daarom trekken we samen met gemeente Wijk bij Duurstede en Rijkswaterstaat op om het zwerfafval hier te verminderen.”

WELKOMSTPOORT MET AFVALTASJES

De blauwe welkomstpoort bij het strandje nodigt mensen uit om samen de strandjes schoon te houden. Naast de poort staat een kist met afvaltasjes en vier minicontainers om het afval in kwijt te kunnen. Mensen kunnen hun afvaltasjes pakken en daarna door de poort lopen om te genieten van het strand.

Het afval dat zij vaak op het strand achterlieten, kunnen bezoekers nu kwijt in het afvaltasje. Aan het eind van hun bezoek kunnen zij het gevulde afvaltasje achterlaten in een van de containers naast de blauwe poort. Afvalinzamelaar PreZero zorgt er wekelijks voor, dat de minicontainers worden geleegd.

SAMEN HOUDEN WE HET SCHOON

Op verschillende plekken in Nederland heeft deze aanpak zichzelf al bewezen. Zo heeft het tot 70% minder recreatieafval geleid op recreatiestranden in Wageningen, Kampen, Nijmegen, Den Bosch en in de Biesbosch. De gemeenten Wijk bij Duurstede en Buren en Rijkswaterstaat willen dit op de strandjes bij het veer ook bereiken, want samen houden we het hier schoon.

SAMENWERKING

Gemeente Wijk bij Duurstede is de kartrekker van het project ‘Schone strandjes’. Zij legde de contacten voor de samenwerking. Ook Rijkswaterstaat met hun programma ‘plasticvrije Rivieren’ en gemeente Buren haakten aan bij dit project.

advertentie
advertentie