Gemeentehuis Wijk bij Duurstede
Gemeentehuis Wijk bij Duurstede Kuun Jenniskens

Gemeente Wijk bij Duurstede moet in komende begroting een gat van 2,4 miljoen euro dichten, er komen nare keuzes aan

14 september 2023 om 16:16 Politiek Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE Vanwege de inflatie, gestegen rentelasten, kortingen op budgetten en raadsbesluiten, komt de gemeente Wijk bij Duurstede het komend jaar 2,4 miljoen euro tekort. Dat is op een begroting van in totaal 59,5 miljoen euro. Momenteel worden alle zeilen bijgezegd om bezuinigingen te vinden. Het ziet ernaar uit dat de begroting voor 2024 en 2025 ‘structureel sluitend’ kan worden gemaakt. Maar in 2026 en 2027 gaat het al weer mis, ook voor deze latere begrotingsjaren worden momenteel de tekorten in beeld gebracht. Financieel wethouder Buijtelaar waarschuwt: ,,Er komen nare keuzes aan.”

door Kuun Jenniskens

Tijdens een themabijeenkomst voor raadsleden op 12 september kwam financieel wethouder Hans Buijtelaar (VVD) met deze slechte boodschap. Op het gemeentehuis wordt momenteel hard gewerkt aan oplossingen. Alle begrotingsposten voor de komende vier jaar zijn doorgenomen met de vraag: als we hier gaan snijden, wat levert dit dan op, wat doet dit voor het beleid en wat is de impact voor de bevolking? Het college van B&W heeft inmiddels een paar sessies achter de kiezen om oplossingen te vinden. Het resultaat komt op dinsdag 3 oktober naar buiten. De lijst met bezuinigingsvoorstellen wordt verzameld in een aparte bijlage bij begroting. 

JEUGD EN ONDERWIJS KRIJGT GROOTSTE KLAP

Er ligt al wel een indicatie van de programma’s waar het college het meest in denkt te kunnen gaan snijden. Het gaat dan allereerst om jeugd en onderwijs, hier gaat - als de gemeenteraad het eens is - 840.000 euro minder heen. De ambtelijke organisatie gaat 777.000 euro inleveren, het beheer openbare ruimte wordt gekort met 302.000 euro, en er is 174.000 euro minder te besteden voor sport, cultuur en erfgoed.

RAAD BESLUIT BEGIN NOVEMBER

Het is vervolgens aan de gemeenteraad om over dit collegevoorstel een besluit te nemen. De gemeenteraad kan via moties of amendementen andere keuzes maken en de collegekoers bijstellen. Maar de begroting van volgend jaar moet wel structureel sluitend zijn, anders zal de provincie Utrecht als toezichthouder niet akkoord gaan, is de boodschap van Buijtelaar.

Op 31 oktober houdt de gemeenteraad algemene beschouwingen en bespreekt het de begroting met moties en amendementen. Op 7 november moet de gemeenteraad een definitief besluit nemen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie