De brandweerkazerne Cothen Langbroek
De brandweerkazerne Cothen Langbroek Kuun Jenniskens

Gemeente koopt waarschijnlijk brandweerkazerne Cothen-Langbroek terug

3 oktober 2022 om 16:16 Politiek

COTHEN LANGBROEK De brandweerkazerne van Cothen en Langbroek wordt zo goed als zeker weer eigendom van de gemeente Wijk bij Duurstede. Hiermee bezit de gemeente twee kazernes. De gemeenteraad vergadert hier op 4 oktober over en neemt op 18 oktober een besluit. De wens is dat de gemeente voor beide kazernes hetzelfde beleid kan voeren. Dat geldt ook voor het beleid richting de brandweervrijwilligers, dat zo meer maatwerk kan worden. 

door Kuun Jenniskens

Het idee is dat de gemeente de kazerne terugkoopt van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), aan wie zij de kazerne tien jaar geleden had verkocht. Dat de twee brandweerkazernes in de gemeente Wijk bij Duurstede ieder een andere eigenaar hebben, maakt het lastig om beleid eenduidig uit te voeren, zo stelt het college in het raadsvoorstel.

KOSTEN: 1,1 MILJOEN EURO De verkoop aan de VRU 10 jaar geleden had financiële redenen. De veiligheidsregio’s hadden toen recht op BTW compensatie en de gemeenten hadden dat niet. Terugkopen heeft volgens het college geen nadelige (financiële) gevolgen voor de gemeente. Het aankoopbedrag van de kazerne is gebaseerd op de boekwaarde van nu. Hier is 1,1 miljoen euro mee gemoeid. De exploitatiekosten blijven in de nieuwe situatie hetzelfde.

Wat zijn de voordelen? Door de aankoop worden beleid en afspraken over beheer, gebruik en onderhoud van de twee kazernes gelijk getrokken. Dat zorgt voor duidelijkheid en efficiency. De gemeente krijgt daarmee ook weer invloed op de facilitaire zorg. Burgemeester Iris Meerts geeft uitleg: ,,Door het beheer gelijk te trekken zijn de lijnen korter. Dat is fijn voor zowel de gemeente als de vrijwilligers. Zonder vrijwilligers rukt de brandweer eenvoudigweg niet uit bij gevaar of een crisis. Brandweerlieden zijn belangrijk, daar moeten we zuinig op zijn. Zij zetten zich in voor de veiligheid van onze samenleving. Daarom is het fijn dat we nu meer kunnen doen om het hen naar de zin te maken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie