Politieke partijen bijeen om te komen tot een raadsakkoord
Politieke partijen bijeen om te komen tot een raadsakkoord Kuun Jenniskens

In Wijk goede kans raadsbreed akkoord

29 april 2022 om 16:16 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Inmiddels zijn er zes formatierondes geweest om te komen tot een raadsbreed akkoord binnen de Wijkse gemeenteraad. Uit een peiling van Wijks Nieuws blijkt dat partijen tevreden zijn. De onderlinge sfeer waarin de gesprekken plaatsvinden wordt goed gevonden. Er lijkt meer respect te zijn voor het standpunt van de ander.

door Kuun Jenniskens

Formateur Jaap Jongejans en de acht politieke partijen zijn hard aan het werk geweest. In zes dagen tijd kwamen ze zelfs vier avonden bij elkaar. Per sessie zijn er twee thema’s aan de orde gekomen. Op zaterdag 13 april is gesproken over wonen, mobiliteit, de maatschappelijke agenda en cultuur. Op maandag 25 april ging het over veiligheid. Op dinsdag 26 april over duurzaamheid en een robuuste lokale economie. Op donderdag 28 april over de dienstverlening van de gemeente en financiën.

Jaap Jongejan wilde niet met de financiën beginnen: ,,Want als je alles in geld uitdrukt, en vooral het gebrek aan geld benoemd, dan raak je alle creativiteit kwijt. Daarom komen de gemeentefinanciën als laatste onderwerp aan de orde.”

Uit een presentatie van hoofd financiën bij de gemeente bleek opnieuw wat al langer de werkelijkheid is in gemeenteland; het staat er niet goed voor. De gemeenteraad wil vooral goede scholen bouwen, en het vraagt om flink wat creativiteit om hier de benodigde miljoenen voor te vinden. Raadsfracties hebben afgesproken deze creativiteit te gaan benutten.

Donderdagavond was het de laatste themasessie. Dat betekent dat er een volgende stap in de formatie aan de orde is. Het raadsprogramma of raadsakkoord kan worden geschreven. Een concept hiervan krijgen de politieke partijen op 9 mei toegestuurd. Op woensdag 11 mei is de bespreking van dit concept. Op 16 mei wordt de definitieve versie besproken. Dan moeten partijen concreet worden en per hoofdstuk zeggen of ze dit kunnen onderschrijven.

Parallel hieraan loopt het proces van collegevorming. Partijen krijgen de vraag voorgelegd of ze in het college willen plaatsnemen. En wie ze daarvoor zouden willen voordragen. Jaap Jongejan, Karin Boelhouwer en Guus de Lange houden hier met alle partijen gesprekken over. Dit gebeurt aan de hand van een wethoudersprofiel dat - tegen de zin van het CDA - niet gezamenlijk wordt opgesteld. Er is geen tijd om een extra avond te beleggen, dus men pakt een VNG model en vult dat aan vanuit de inhoud van het raadsprogramma.

Op 27 mei krijgen partijen dan het definitieve raadsprogramma toegestuurd, dat vervolgens op 31 mei in een raadsvergadering wordt besproken. Voorzitter Jongejan: ,,Dit wordt geen dichtgetimmerd verhaal, dat staat lijnrecht op een raadsprogramma. Onderdeel van het raadsprogramma is wel dat geformuleerd wordt hoe onderwerpen worden aangepakt.”

Het wordt spannend of de vermeende 80 procent overeenkomst goed in het raadsprogramma wordt verwoord. De gesprekken tot nu toe waren redelijk vrijblijvend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie