Nieuwjaarsduik op GravenBol (archief 2019)
Nieuwjaarsduik op GravenBol (archief 2019) Ali van Vemde

Beheerder Gravenbol gevonden

26 april 2021 om 08:08 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Aan het einde van de Dode Arm van de rivier de Lek ligt natuur- en recreatiegebied de Gravenbol. De gemeente wil dit gebied toegankelijk houden voor recreatie. De gemeente gaat opnieuw in zee met de partij die het de afgelopen twee jaar heeft gedaan. Dat kost jaarlijks 64.000 euro voor de komende vijf jaar. De gemeenteraad heeft hier op 20 april mee ingestemd. Alleen Burgerbelangen stemde tegen.

door Kuun Jenniskens

Het recreatiegebied bestaat uit verschillende delen: natuur, een zwemplas met ligweide, een honden(uitlaat)gebied en parkeergelegenheid. Het gebied kenmerkt zich door mooie, maar kwetsbare natuur.

KOST JAARLIJKS VEEL GELD De gemeente stelt een beheerder aan om het gebied aantrekkelijk voor bezoekers te houden. Dat kost veel geld, dus de gemeenteraad wilde tijdens de Voorbespreking van 13 april weten waar dat geld aan wordt besteed.

KLEIN TERRASJE Wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) legde uit dat dit geld gaat het onderhoud van het gebied. Het gaat om het schoonhouden van het terrein en de toiletten. Om het maaien en verzorgen van de beplanting. Om het bijhouden van het strand en het verversen van het zand. Ver komt er lichte horeca met een klein terrasje. In het zomerseizoen zijn er speeltoestellen zoals een glijbaan, een tafeltennistafel, beachvolleybalvelden, supboarden. ,,Er komen geen grote evenementen, dat verdraagt dit gebied niet. Er kan alleen lichte dagrecreatie en lichte horeca. Aan het eind seizoen moet alles weer opgeruimd.”

GEEN ELEKTRA NODIG Deze partij hoeft geen elektriciteit te hebben. Een andere inschrijver had dat als voorwaarde gesteld. Kosterman: ,,Dat kostte een ton. Zij hadden veel grootschalige ideeën die daar niet mogen. De partij gebruikt een generator op gas en zonnepanelen. Omdat het kleinschalig is, hebben ze ook niet veel stroom nodig.”

BETAALD PARKEREN BLIJFT Verder blijft het betaald parkeren bestaan - dat blijft 3 euro per dag voor auto’s. Fietsen hoeven niet te betalen. Het parkeertarief mag niet zomaar worden verhoogd - daar is toestemming van de gemeente voor nodig.

Het college gaat de komende tijd onderzoeken wat de kosten zijn om een groter stuk grond te benutten. Dat wordt een apart beslispunt voor de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie