Wethouder Eric Balemans
Wethouder Eric Balemans Rick Huisinga

Drie op een Rij: wethouder Eric Balemans kijkt terug op 2020

29 december 2020 om 09:25 Politiek

WIJK  BIJ DUURSTEDE De periode rondom Kerst is een tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Een heel bijzonder jaar. In Drie op een Rij is aan de wethouders Eric Balemans, Hans Marchal en Wil Kosterman gevraagd hoe zij erop terugkijken. Wat heeft het meeste indruk gemaakt, wat heeft het virus voor invloed gehad op beslissingen die genomen zouden moeten worden, wat heeft er vertraging opgelopen en waar kan toch positief op teruggekeken worden? In deel 1: wethouder Eric Balemans.        

2020 is een bijzonder jaar geweest. Het begon met mijn onverwachte benoeming tot wethouder in januari. En een maand later gingen we de  eerste lockdown in als gevolg van het Coronavirus. Het was dus een crisis aanpakken en gelijk gewoon je dagelijkse werk doen. Ik hou van uitdagingen en dat was Wijk anno 2020 zeker.

Drie groepen mensen hebben in 2020 grote indruk op mij gemaakt. Op de allereerste plaats alle medewerkers in de zorg en de wetenschappers die werken aan een vaccin. Ik heb diep respect voor hun enorme inzet, toewijding en vastberadenheid om dit virus te bestrijden. Op de tweede plaats de flexibiliteit, creativiteit en doorzetting van onze ondernemers en sportverenigingen die zwaar zijn getroffen door deze crisis. En tot slot niet in de laatste plaats de ambtenaren van onze gemeente die naast het gewone dagelijkse werk moesten omschakelen naar een andere manier van werken en extra ondersteuning bieden voor de aanpak van de crisis.

Door de Corona pandemie kwam de crisis-bestrijding acuut op tafel te liggen. Dat betekende dat sommige zaken zijn uitgesteld. En ook de financiën van de gemeente kwamen onder druk te staan. Binnen mijn eigen portefeuille zijn een aantal geplande onderzoeken en investeringen met betrekking tot verkeer en sport vertraagd.

Het  ontmoeten van mensen kon maar zeer beperkt. Toch heb ik goede contacten kunnen opbouwen met veel mensen al moest dat vaak digitaal. De openheid en de positieve houding van inwoners en ondernemers zijn verfrissend. Daarnaast zie ik dat mensen meer aandacht hebben voor elkaar en meer zoeken naar oplossingen en mogelijkheden dan naar hindernissen en beren op de weg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie