Afbeelding
Aalt Guliker

Toestemming vragen voor carbidschieten mogelijk in Wijk bij Duurstede

11 december 2020 om 13:56 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De kans is groot dat inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede op 31 december van 10.00 tot 18.00 uur mogen carbidschieten. De regels hierover staan in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Wijk bij Duurstede. De gemeenteraad beslist daarover op 15 december. 

Wie plannen heeft om op 31 december carbid te schieten, kan dit tot 16 december per e-mail of telefonisch melden bij de gemeente via f.scherpenzeel@wijkbijduurstede.nl of via het centrale telefoonnummer (0343) 595595. Vanaf 16 december kan men dat doen via het online formulier op www.wijkbijduurstede.nl. Na de melding is er een overleg met de aanvrager. Dit zijn de voorwaarden waaronder carbidschieten mogelijk is in de gemeente. Als alles in orde is, krijgt men toestemming.

WAAR WEL, WAAR NIET In de APV staan de regels over carbidschieten. In de bebouwde kom, in stilte- en natuurgebieden mag carbidschieten bijvoorbeeld niet. Ook mogen inwoners geen groot materieel bij dit schieten gebruiken. De afstand tot gebouwen moet nu 100 meter zijn. In artikel 2:73a van de APV staat dat inwoners carbidschieten twee weken van tevoren moeten melden. Maar voor dit jaar maakt de gemeente een uitzondering. Wie een melding doet, krijgt zo snel mogelijk van de gemeente een bericht terug. Wel moet het carbidschieten natuurlijk gaan volgens de regels in de APV. En moeten de coronamaatregelen altijd worden opgevolgd/nageleefd.

Carbidschieten is een manier om toch nog even te ‘knallen

MEER BELANGSTELLING Het college houdt er rekening mee, dat er nu meer belangstelling is voor deze plattelandstraditie. Burgemeester Iris Meerts: ,,Dat heeft te maken met het vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw. Er mag al zoveel niet door corona. Carbidschieten is een manier om toch nog even te ‘knallen’. En het is ook iets, waar een sfeer van gezelligheid omheen hangt. Mensen regelen erwtensoep of warme chocolademelk en praten even bij. Iedereen begrijpt vast wel, dat de coronamaatregelen hierbij en bij het schieten zelf gelden. Wat we niet willen, is overlast en onveiligheid voor mens en dier. Daarom is het carbidschieten nu in de APV opgenomen.” 

Vooral in het buitengebied van Cothen en Langbroek is carbidschieten favoriet. Een paar gemeenten in de regio hebben carbidschieten verboden. Daarvoor kiest het Wijkse college niet.

advertentie
advertentie