Afbeelding
Provincie Utrecht

Paardenhouder De Bruijn uit Wijk bij Duurstede: ‘Dieselshovel eruit, elektrische erin’

22 november 2020 om 08:01 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Chris en Mariëlle De Bruijn runnen sinds 2012 samen met hun kinderen een paardenhouderij in Wijk bij Duurstede. Om het bedrijf verder te verduurzamen, hebben zij afscheid genomen van hun oude dieselshovel. “We hebben een elektrische variant aangeschaft. Met dank aan de provincie, want we kregen voor deze verduurzaming subsidie.” De familie is al langer aan het verduurzamen, met onder meer zonnepanelen.

De paardenhouders fokken zelf paarden en bieden daarnaast 27 paardenhouders de ruimte hun paard te stallen. Ze zijn een bedrijf met een zogenoemde pension- en fokstal. Dit betekent dat de familie De Bruijn vaak in de stal is om paarden te voeren en de stallen schoon te maken. Ze zijn blij dat de duurzaamheidsinvestering mogelijk is gemaakt. “We hebben geen stinkende dieselwalm meer in de stal, dankzij de schone elektrische shovel. Ook maakt de nieuwe machine het mesten van de stallen een stuk aangenamer, want wij hoeven fysiek minder zwaar werk te doen. In het verleden deden we veel handmatig met kruiwagens, om de ongezonde dieselwarm in de stal zoveel mogelijk te beperken”, legt Chris uit.

ZAAGSEL De familie is al langer bezig met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Ook wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de principes van kringlooplandbouw. “We hebben zonnepanelen op het dak en zijn daardoor volledig zelfvoorzienend in onze stroombehoefte. Daarnaast worden de paardenstallen gevuld met zaagsel dat als restproduct van een houtzagerij in de buurt komt. En de mest van ons bedrijf wordt weer gebruikt door een melkveehouder uit de regio.”

De regeling biedt 40 procent subsidie voor een project tot een maximum van €?100.000

SUBSIDIE De paardenhouder uit Wijk bij Duurstede heeft gebruik gemaakt van de POP3-subsidie ‘Fysieke Investeringen’. De subsidie wordt verstrekt vanuit het Europese programma voor plattelandsontwikkeling. De regeling biedt 40 procent subsidie voor een project tot een maximum van €?100.000.

Het geld is specifiek bedoeld voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen. Utrechtse agrariërs worden daarmee aangezet tot verduurzaming van hun bedrijf. In totaal zijn 135 aanvragen goedgekeurd. Daarmee is er in totaal voor 6,5 miljoen euro aan subsidie toegekend aan Utrechtse boeren die willen innoveren. Eerst was er 1,5 miljoen euro subsidie beschikbaar. Toen bleek dat er veel meer aanvragen kwamen dan dat er budget was, heeft de provincie besloten 5 miljoen meer subsidie te reserveren.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot is enthousiast over het succes: ,,Ik vind het belangrijk dat onze Utrechtse boeren de kans krijgen om te innoveren. De subsidieregeling maakt het mogelijk om stappen te zetten voor een duurzamere bedrijfsvoering met oog voor de toekomst. De overweldigende hoeveelheid aanvragen laat zien dat agrariërs vooruitkijken en aan de slag willen.”

TOEKOMST De paardenhouders uit Wijk bij Duurstede kijken met vertrouwen naar de toekomst. ,,In 2015 hebben wij de stal uitgebreid en alle vergunningen up-to-date gemaakt, zodat we voorlopig vooruit kunnen. Deze locatie is de ideale plek om op kleine schaal bedrijfsmatig met paarden bezig te zijn. De kleinschaligheid van het bedrijf spreekt ons zeer aan, ook voor de toekomst.”

advertentie
advertentie