Afbeelding
Kuun Jenniskens

Komende jaren verkoopt de gemeente snippergrond

28 december 2019 om 14:41 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Gebruikt u een stukje grond (snippergrond) van de gemeente Wijk bij Duurstede? En zijn daarover geen afspraken gemaakt? Of is er geen contract met de gemeente? De kans bestaat, dat u deze grond kunt kopen. Op 10 december 2019 stemde het college van burgemeester en wethouders namelijk in met de nieuwe afspraken hierover. Daarin staat wanneer de gemeente wel of niet snippergrond verkoopt. De gemeente verkoopt alleen snippergrond aan inwoners die er direct naast wonen. Wie snippergrond wil kopen, kan dat vanaf begin volgend jaar via de gemeentelijke website aanvragen. 

De gemeente gaat in 2020 en 2021 aan de slag met de stukjes snippergrond. Eerst wordt uitgezocht welke snippergronden inwoners of ondernemers gebruiken. Hierna volgt een beoordeling: kan de gemeente die stukjes grond verkopen? Soms kan dat niet. Er liggen bijvoorbeeld kabels of leidingen onder de grond. Alle grondgebruikers waar niets voor is geregeld, krijgen in 2020 of in 2021 een brief van de gemeente.

GROND KOPEN VIA WEBSITE Is die grond te koop en wil de inwoner of ondernemer overgaan tot koop? Dat kan door een aanvraag naar de gemeente te sturen. Op de website www.wijkbijduurstede.nl staat begin 2020 daarvoor een formulier. Huurders van woningcorporatie Viveste en Woningbouwstichting Cothen kunnen niet reageren. De keus om eventuele snippergronden te kopen ligt voor huurwoningen bij de woningbouworganisaties. 

Sommigen weten niet dat ze grond van de gemeente gebruiken. Misschien stond dit niet in het koopcontract of is dat niet opgemerkt bij de koop. In elk geval ontvangen de betreffende grondgebruikers een brief. Dan wordt gelijk duidelijk of ze die grond wel of niet kunnen kopen.

KOMENDE TWEE JAAR GOEDKOPER De gemeente maakt de verkoopprijs voor snippergronden de komende twee jaar lager. Normaal kost grond € 130 per m2, maar tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021 maakt de gemeente dat bedrag lager. Per m2 is het bedrag dan € 70, kosten koper. Onder ‘kosten koper’ vallen bijvoorbeeld overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten. Na 31 december 2021 geldt het standaard verkooptarief weer.

Wethouder Hans Marchal legt uit: ,,We weten dat er inwoners zijn, die onze grond gebruiken. Maar zij hebben daarover geen contract met ons afgesloten. Misschien hebben ze hun tuin verlengd, terwijl hun buren dat niet hebben. Dat kan scheve gezichten geven. De nieuwe afspraken geven nu duidelijkheid: voor wie is het mogelijk om grond te kopen? Dat is straks gelijk helder."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie