Een avond met veel schorsingen over talrijke moties en amendementen
Een avond met veel schorsingen over talrijke moties en amendementen Kuun Jenniskens

Procedures zonnevelden staan op papier en zonnepark Cothen gaat door

5 december 2019 om 17:35 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad heeft op 3 december bepaald dat er in deze raadsperiode (tot maart 2022), niet meer dan 60 hectare aan zonnevelden mag worden aangelegd. Dit is inclusief het zonnepark in Cothen van 11 hectare. Het ging met veel moties en amendementen gepaard, maar uiteindelijk staan alle voorwaarden en procedures nu op papier. 

door Kuun Jenniskens

Het CDA probeerde met een amendement het oppervlak te verkleinen van 60 naar 45 hectare zonnepanelen. Ondanks steun van D66 en SP werd dit amendement niet aangenomen. Het CDA wilde voorzichtiger aandoen omdat, samen met het leggen van zonnepanelen op daken, de doelstelling waarschijnlijk wordt gehaald. Daarnaast komt er in 2021 een evaluatie en het CDA wil eerst lering trekken uit de stappen die tot dan zijn gezet. ,,Fouten die we nu maken, daar zitten we voor 25 jaar aan vast.” Het CDA voelt inmiddels ook meer voor meervoudig ruimtegebruik, dus dat zonnepanelen worden geïntegreerd met fruitteelt en met waterberging. Vooral GroenLinks vond het onzin om minder hectares zonnepanelen toe te staan - en stemde net als VVD, PCG, Wijk NU, Duurzaam Wijk tegen dit voorstel. Niek van Staaden (GroenLinks) tegen Gerard Migchels (CDA): ,,Ik vind het ongelooflijk wat u zegt. Rapport na rapport verschijnt over hoe de wereld in brand staat, en u heeft angst om een paar kilowatt meer te leveren?”

LIEVER 40 HECTARE Omdat ze 60 hectare te groot vinden stemden CDA, SP en D66 uiteindelijk tegen het toetsingskader voor zonnevelden. Het scoreformulier - waar een projectontwikkelaar punten kan krijgen voor zijn plan, punten die bepalend zijn of hij in Wijk bij Duurstede een zonneveld kan aanleggen - werd wel met algemene stemmen aangenomen.

Voor het zonnepark in Cothen is een amendement aangenomen om - op verzoek van omwonenden - een oude elzensingel op tijd weg te halen. Hierna stemde de raad in met het bestemmingsplan voor dit zonnepark aan de Trechtweg. Dit plan is als pilot opgepakt. Hier is van geleerd om dit niet als bestemmingsplanprocedure aan te vliegen, maar in het vervolg wordt de gemeenteraad gevraagd om een ‘verklaring van geen bedenkingen’.

DEBAT OVER DUURZAAMHEID Het CDA regelde via een agenderingsverzoek om als gemeenteraad echt even een gesprek te hebben over de duurzaamheidsdoelstellingen van Wijk bij Duurstede. Wijk wil in 2030 al klimaatneutraal zijn, terwijl het nationale doel in 2050 ligt. Gerard Migchels (CDA) ziet omringende gemeenten niet overal even hard lopen, dus hij vraagt zich af of Wijk hier misschien wel te stoer en te ambitieus is geweest? Begin 2020 komt er daarom in de raad een duurzaamheidsdebat. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie