Afbeelding
Foto Pexels

Zo kun je de levensduur van je verwarmingssysteem verlengen

Partnercontent

Je verwarmingssysteem is een aanzienlijke investering in je huis. Je wilt hier dan ook zo lang mogelijk van kunnen genieten, anders is het immers zonde van je geld. Om hiervoor te kunnen zorgen, kun je zelf het een en ander doen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om gebruik te maken van de onderstaande tips zodat je de levensduur van je verwarming kunt verlengen! 

Zorg ervoor dat je HVAC-systeem de juiste afmetingen heeft tijdens de installatie

Een van de grootste invloeden op hoe lang je verwarmingssysteem meegaat, is of het de juiste maat heeft voor je huis. Het beste wat je kunt doen als je een nieuw systeem laat installeren, is ervoor te zorgen dat het de juiste afmetingen heeft met een berekening van de verwarmingsbelasting. Eventueel kan een deskundige je hierbij helpen! Dit zorgt ervoor dat de levensduur van het systeem wordt gemaximaliseerd en dat het je huis effectief verwarmt. 

Plan regelmatig onderhoud aan je verwarmingssysteem in

Als je wilt dat je auto lang meegaat, zorg je ervoor dat het regelmatig wordt onderhouden met frequente olieverversingen. Dezelfde logica geldt voor je verwarmingssysteem. Kleine problemen vroeg opvangen voordat ze iets belangrijks worden, en alles hebben afgesteld voor optimale prestaties is belangrijk als je wilt dat je systeem lang meegaat. Je verwarmingssysteem moet jaarlijks worden afgesteld door een professionele HVAC-aannemer, dit is een belangrijk onderdeel van de onderhoud aan ketel. De handigste en voordeligste optie voor HVAC-onderhoud is het afsluiten van een serviceovereenkomst.

Reinig en vervang het luchtfilter

Een vuil, verstopt filter heeft niet alleen invloed op het vermogen van je verwarmingssysteem om je warm te houden, het verslechtert ook de kwaliteit van de binnenlucht in je huis. Houd je woning warm, de kwaliteit van de binnenlucht gezond en de levensduur van je verwarmingssysteem door het luchtfilter elke maand te reinigen en te vervangen tijdens het stookseizoen.

Let op de thermostaat

Als het buiten koud is en sneeuwt, wil je alleen maar thuiskomen in een warm huis - maar onthoud dat er een verschil is tussen warm en heet. Voor comfort en energiebesparing moet je thermostaat op 20 graden Celsius staan als je thuis bent, en ‘s nachts of als je weg bent iets lager. Als je verwarmingssysteem 24 uur per dag tot 24 graden Celsius of zelfs hoger brandt, wordt dit niet alleen onnodig belast, maar betaal je ook de prijs van je verwarmingsrekeningen.

Leg niet alle druk op je verwarmingssysteem

Je verwarmingssysteem zou niet het enige moeten zijn dat je huis comfortabel houdt als het buiten koud is. Als je woning bijvoorbeeld niet luchtdicht of goed geïsoleerd is, zul je het hoe dan ook koud hebben. Zorg er ook voor dat je je gepast kleedt als je thuis bent. Het zou niet uitgesloten moeten zijn om in de winter een shirt met lange mouwen te dragen. Als je plafondventilatoren hebt, kun je, om in de winter warmer te blijven, de draairichting veranderen om de warme lucht te helpen circuleren in je huis. 

advertentie
advertentie