Afbeelding
Foto Shutterstock

5 tips om verzuim op het werk te voorkomen

9 mei 2022 om 20:26 Partnercontent

Veel ziekteverzuim op werk is niet fijn. Het kost veel geld aangezien je als werkgever verplicht bent om het loon door te betalen. We snappen dat je manieren zoekt om veel verzuim te voorkomen. Daarom hebben we in dit artikel vijf tips op een rij gezet die jou helpen met het beperken van verzuim.

Investeer in goede verzuimbegeleiding 

Zieke medewerkers hebben begeleiding nodig. Een deel van de verzuimbegeleiding kun je zelf doen, maar het andere moet je echt laten doen door bijvoorbeeld de arbodienst. Gaat het wat langer duren? Dan komen er verschillende wettelijke aspecten bij kijken. De verzuimbegeleider of casemanager kan dan de verplichte formulieren invullen en bepaalde vragen stellen die een ander niet mag stellen. 

Creëer een gezonde en veilige werkvloer

Wanneer de werkvloer als een veilige plek voelt, zullen medewerkers minder snel overspannen raken. Een ongezonde omgeving zorgt ook veel sneller voor langdurig verzuim. Zorg er dus voor dat de omgeving veilig is en er voldoende frisse lucht het gebouw in komt. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen de veiligheidsvoorschriften kent, zodat ongelukken minder snel gebeuren. 

Geef duidelijkheid over het behouden van een baan

In de huidige tijd van veel personeelstekorten is het verstandig om medewerkers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over het behouden van hun baan. Medewerkers die geen zekerheid krijgen, zullen sneller ziekteverlof nemen. Hierdoor heeft jouw bedrijf minder last van ziekteverzuim én ervaar je ook minder snel de nadelen van personeelstekort. 

Bied andere verlofmogelijkheden aan

Heb je veel werknemers die ook kinderen hebben? Deze werknemers zullen sneller moeite hebben om hun privé en werkleven in balans te houden. Hierdoor kunnen ze overspannen raken en gebruik maken van het ziekteverzuim. Wij raden aan om andere verlofmogelijkheden aan te bieden. Zo komt het vaak voor dat ouders zich ziek melden tijdens de schoolvakanties. Dan moeten ze namelijk zowel voor de kinderen zorgen als hun werkzaamheden uitvoeren. Het is dan fijn om de optie om thuis te werken aan te bieden, zodat de medewerker zich niet ziek hoeft te melden. 

Vind de juiste verzuimbegeleider

Het is verplicht om je bij de begeleiding van zieke werknemers bij te laten staan door deskundigen. Bij ziekteverzuim werk je samen met de arbodienst. Aangezien de arbodienst dus van groot belang is voor jouw bedrijf en werknemers, is het belangrijk dat de arbodienst goed bij jullie past. Verwacht je een proactieve houding of juist niet? Wil je naast de verzuimbegeleiding ook het gezondheidsbeleid samen met de arbodienst doen? HR Navigator helpt je om de juiste keuze te maken. 

advertentie
advertentie