Afbeelding
Shutterstock

Waarop keurt een arts tijdens de PAGO-onderzoek?

9 augustus 2021 om 15:32 Partnercontent

Je wil als werkgever natuurlijk dat je medewerkers gezond zijn, zowel fysiek als mentaal. Dat wil je omdat je geeft om je werkgevers, maar ook omdat gezonde werknemers veel voordelen bieden. Ze presteren beter en kosten minder, want verzuim kost geld. Om dit te bereiken kun je gebruikmaken van een aantal tools. Een van de tools die je in kunt zetten om je medewerkers te helpen gezond te blijven is de PAGO. Dit staat voor periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek. Maar wat is die PAGO nou eigenlijk precies, moet je het verplicht doen, hoe ziet zo’n onderzoek eruit en wat doe je met de resultaten? De antwoorden op deze vragen lees je hieronder!

Wat is een PAGO?

Een PAGO geeft je inzicht in de gezondheid en de risico’s voor de gezondheid van je werknemers, zowel individueel als voor je werknemers als geheel. Bij de PAGO gaat het hierbij specifiek om de risico’s die zijn gerelateerd aan het werk. Bij een PMO, een ander onderzoek dat je kunt inzetten, wordt breder gekeken en ook de privé situatie meegenomen. Met de resultaten van de PAGO kun je kijken wat je als werkgever kunt doen om de risico’s zo klein mogelijk te maken.

Je bent als werkgever verplicht om je medewerkers regelmatig medisch onderzoek aan te bieden. Dit is onderdeel van de Arbowet, waarin ook staat dat je een contract met een arbodienst moet hebben. Je mag hierbij zelf kiezen of je gaat voor een PAGO of een PMO. Het kan zijn dat in de CAO waaronder jij valt hiervoor regels zijn opgesteld. Een werknemer hoeft in de meeste gevallen overigens geen PAGO te ondergaan. Alleen wanneer dit is opgenomen in de CAO is dit verplicht. Dat geldt bijvoorbeeld bij gevaarlijke of fysiek zware beroepen. 

Hoe ziet PAGO keuring eruit?

Een PAGO keuring is dus een medisch onderzoek, die vaak keurt op de risico’s die worden vastgesteld in de RI&E. Het onderzoek bestaat vaak uit vier onderdelen. De eerste is een vragenlijst, die online kan worden ingevuld. De vragenlijst wordt later besproken met de medewerkers. Vervolgens vindt er biometrisch onderzoek plaats, waarbij onder andere wordt gekeken naar de BMI en de bloeddruk. Daarna komt een er lichamelijk onderzoek, waarbij er met name wordt gekeken naar risico’s die het werk met zich mee brengt. Ook wordt er hierbij aandacht aandacht besteed aan leefstijlfactoren. Het laatste onderdeel is het advies. In eerste instantie worden deze gestuurd naar de medewerker. Als werkgever ontvang je een rapport over de gemiddelde gezondheid van je medewerkers. Bij beide rapporten, zowel de individuele als de gemiddelde, staan concrete verbeterpunten. Als werkgever ontvang je nooit persoonlijke gegevens. 

De PAGO vragenlijst

Een PAGO vragenlijst kan per situatie verschillen. De basis hiervan wordt gevormd door de RI&E. Hierin worden de risico’s voor de gezondheid met betrekking op het werk weergegeven. Op basis daarvan zal de afnemer van de PAGO een vragenlijst opstellen. Deze ziet er dus per beroep anders uit en kan ook per beroep verschillen qua lengte. Daarbij kun je zelf als werkgever ook nog aangeven wat je graag terug wil zien komen. Een PAGO is dus altijd op maat gemaakt.

Wat doe je met de resultaten?

Een PAGO onderzoek op zich is leuk, maar daar heb je niet zoveel aan. Het gaat er vooral om wat je doet met de uitslagen. Zoals al gezegd ontvangen de werknemers eerst de uitslag van het onderzoek, schriftelijk of mondeling. Vervolgens worden de gegevens anoniem gemaakt, en vaak verwerkt tot algemene rapportages en aanbevelingen. Deze worden vervolgens gepresenteerd aan de werkgever. De Arbodienst die de PAGO heeft afgenomen zal vervolgens een presentatie houden over de uitkomsten en aanbevelingen. Hierbij wordt er concreet gekeken waarop gelet moet worden en wat er kan worden verbeterd om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te stimuleren.

Hoe kies je de juiste aanbieder?

De meeste werkgevers kiezen ervoor om de PAGO door een expert te laten uitvoeren, of zich op zijn minst te laten ondersteunen door een specialist. Dat is ook slim, want de meeste werkgevers beschikken niet over de kennis en middelen om zo’n onderzoek effectief uit te voeren. Maar hoe selecteer je dan een geschikte PAGO aanbieder? Dit kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn, waarbij je ook de fout kunt maken om een verkeerde aanbieder te kiezen. Met HR Navigator weet je zeker dat dit niet gebeurd. Hier worden alle aanbieders vergelijken, en kun je voor jouw situatie de beste optie kiezen. Ideaal dus!

advertentie
advertentie