Afbeelding
Foto: Pixabay

Het aansluiten van kabels met een keystone is handig

17 maart 2022 om 12:14 Partnercontent

Een keystone is een klein stukje mechaniek dat gebruikt wordt om een losse aansluiting voor bijvoorbeeld ethernet kabels te plaatsen bij een wandcontactdoos of patchpaneel. De verschillende keystones, hebben verschillende toepassingen waardoor je met deze kleine stukjes plastic precies de juiste aansluitingen kan maken waar jij deze wilt hebben. Aan de ene kant van de keystone vind je een RJ45 poort, waarop je bijvoorbeeld je UTP of FTP kabels kan aansluiten. De zogenaamde “internetaansluiting” in de volksmond. Aan de andere kant vind je een LSA strook, vaak met kleurtjes of met genummerde aansluitingen.

Waarom keystones inzetten?

Het voordeel van het gebruiken van een keystone, is dat je de kabels kan verlengen. Het idee is bijvoorbeeld dat je een stugge internet kabel gebruikt, die dan tot de keystone gaat. Deze leg je bijvoorbeeld aan in de muren van het huis, of via buizen naar de werkplekken toe waar internet nodig is. Vervolgens wordt de wandcontactdoos, waar de keystone in kan, netjes aan de muur hangen. Hierdoor zit je niet vast aan een bepaalde opstelling, maar kun je deze altijd nog verplaatsen, zo’n keystone geeft dus een hoop flexibiliteit. Voornamelijk op grote kantoorruimtes kan het inzetten van verschillende keystones een voordeel zijn. Het veranderen van de indeling of het bijplaatsen van een extra bureau, levert dan geen problemen op.

Soorten keystones

In de praktijk zijn er verschillende keystones die je kunt gebruiken. De meest bekende exemplaren zijn de RJ45 of de CAT6 keystones. Deze zijn ideaal om een internetaansluiting te verlengen of deze te verplaatsen. Tegenwoordig zijn er ook keystones voor HDMI en USB beschikbaar. Deze keystones zorgen ervoor dat je niet moeilijk hoeft te doen met kabels, maar geven je een directe aansluiting op een vaste plaats. Zo kun je bijvoorbeeld op plekken waar je normaal moeilijk bij kan komen, nu een vaste aansluiting creëren door de keystones en patchpanelen. Doordat de keystones als het ware vastklikken in de panelen, betekent dit ook dat ze er uit te halen zijn om ze bijvoorbeeld te verwisselen voor een andere aansluiting. Nog meer flexibiliteit dus!

Is een USB keystone dan ook een lader?

Een veelvoorkomende vraag, en omdat de keystone eigenlijk een soort opening voor kabels geeft, kan dit soms ook voor verwarring zorgen. Zo kan een usb keystone vaak door elkaar gehaald worden met een USB lader voor bijvoorbeeld telefoons. Dit is echter niet hetzelfde. Kort uitgelegd, wordt de keystone enkel gebruikt om de data die hierheen gestuurd wordt, door te sturen. Dit betekent dat het bijvoorbeeld data door kan voeren van een stekkerdoos naar de PC. Afhankelijk van de mogelijkheden van de originele USB poort, zal de USB functie van de keystone dan wel of niet ook de oplaadfunctie hebben. Een USB lader op zichzelf, is puur gemaakt om een telefoon, laptop of ander apparaat mee op te laden, dit betekent dat deze lader dan ook aangesloten moet zijn op het stroomnetwerk, en niet per se op een datanetwerk. Het gaat daar immers om het opladen, en niet het verplaatsen van gegevens.

advertentie
advertentie