Afbeelding
Onderhoud

Hier let je op bij het onderhoud van je dak

19 maart 2020 om 17:03 Partnercontent

Het onderhouden van je dak is een belangrijke taak van een woningeigenaar. Je wilt uiteraard voorkomen dat je lekkages of andere problemen krijgt. Gelukkig vallen lekkages goed te voorkomen, alleen is het noodzakelijk dat je hiervoor het dak op gaat. Door het onderhoud zelf te doen, is het mogelijk om te besparen op de kosten die je anders had uitgegeven aan de specialist. Vandaar dat je in dit artikel tips krijgt om zelf je dak te onderhouden. 

Ga voorbereid het dak op
Een goede voorbereiding is belangrijk wanneer je het dak opgaat, vandaar dat je eerst een geschikte dag uitzoekt zonder regen of harde wind. Probeer daarnaast het onderhoud met iemand samen te doen, zodat hij bijvoorbeeld de ladder ondersteunt. Gebruik daarnaast altijd valbeveiliging als je op het dak werkt, zodat wanneer je dan toch een keer misstapt er geen ongeluk gebeurt. Mocht je nou toch onzeker zijn over het opgaan van het dak vanwege het weer bijvoorbeeld. Schakel dan toch de hulp in van een specialist voor ondersteuning. Met de ervaring van een specialist weet je zeker dat het goedkomt. 

Controleer het dak regelmatig 
Het controleren van je dak is een terugkerende handeling. Uiteraard hoef je niet elke week het dak op, maar specialisten raden aan om toch twee keer per jaar te gaan. Het eerste moment is voor de herfst als alles nog droog is, hierdoor zie je eventuele beschadigingen erg goed en controleer je of het dak klaar is voor al het regen en bladval. Het tweede moment is na het vallen van de bladeren en voor de winter begint. Je haalt dan al het blad weg en kijkt of er door stormen beschadigingen zijn bijgekomen. Daarnaast verwijder je ook de vorming van mos en algen op je dakbedekking. Heb je bijvoorbeeld dakpannen of leien? Controleer dan of ze allemaal nog recht liggen en herstel dit waar dit niet het geval is. Door al het afval te verwijderen, zorg je voor een goede afstroming van het dak, waardoor je minder snel lekkages krijgt en het dak langer meegaat. 

Repareer kleine beschadigingen
Kleine gaten in de dakgoot, regenpijp of loodslabben, zijn aankondigingen dat deze onderdelen toe zijn aan een reparatie. Wanneer dit kleine gaten zijn, is het gemakkelijk zelf te repareren. Hiervoor zijn op de bouwmarkt handige middelen te koop, waardoor iedereen zelf de mogelijkheid heeft het te repareren. Het is daarnaast natuurlijk ook mogelijk dat het repareren net te ingewikkeld is of je zelf het dak niet op durft. In dat geval schakel je een dakdekkersbedrijf in. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het onderhouden, repareren of zelfs vervangen van daken, ongeacht van wat het type dak is. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie