Afbeelding
Foto via NatureGreen

Samen zorgen voor een groenere wijk!

16 april 2024 om 16:25 Partnercontent

Wijk bij Duurstede is een gemeente waar we trots op mogen zijn. Maar samen kunnen we ervoor zorgen dat deze gemeente nóg mooier wordt! Door aandacht te besteden aan groen in de wijk of op straat, kunnen we een duurzame wijk ontwikkelen en tegelijkertijd de natuur in de omgeving versterken, waardoor de gemeente klimaatbestendiger wordt. Als bewoner zijn er verschillende maatregelen waarmee u dit kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tegels door planten of het plaatsen van een regenton. Heeft u ook al eens gehoord van het plaatsen van een sedumdak?

Voordelen sedumdak

Voordelen sedumdak, welke voordelen biedt een sedumdak? Een sedumdak is een vorm van groene dakbedekking die op het bestaande dak wordt gelegd. Het bestaat uit sedumplanten, een type vetplant die veel water vast kan houden. Daardoor stroomt er minder water van het dak de riolering in, wat zeker tijdens zware regenbuien overlast kan voorkomen. Ook trekt het dak nuttige insecten aan en versterkt het de biodiversiteit. Dat is ook weer goed voor andere planten in de omgeving! Een groendak is daardoor erg goed voor de natuur, maar ook voor het klimaat. Het verlaagt de omgevingstemperatuur, waardoor het ’s zomers een stuk koeler blijft in het gebouw.

Subsidie voor sedumdak

Al deze voordelen van een groendak zijn ook bij het waterschap niet onopgemerkt gebleven. In Wijk bij Duurstede is het namelijk mogelijk om subsidie aan te vragen voor een sedumdak! Dit valt onder de subsidieregeling voor klimaatadaptieve maatregelen. Dat zijn maatregelen waarmee u ervoor zorgt dat de omgeving en gemeente beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals een sedumdak dat doet. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) vergoed daarmee tot wel 30% van de totale aanschafkosten! Een voorwaarde is wel dat u deze subsidie samen met minimaal 8 buren of buurtbewoners aan moet vragen.

Kies voor een groendak als een wijkproject!

Het lijkt misschien onhandig dat het waterschap de subsidie alleen verleent aan groepen bewoners, maar dit biedt juist veel meer kansen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om het groendak aan te leggen als een wijkproject! Op die manier krijgt u meteen een grote groep mensen mee, die allemaal kunnen profiteren van de subsidie en samen kunnen werken bij de aanleg. Andere wijken in Nederland gingen u al voor en de inwoners zijn vaak erg enthousiast. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het organiseren van een informatieavond, waarna bewoners zich definitief kunnen aanmelden om mee te doen. Ook is het handig om offertes op te vragen bij groendakspecialisten, zodat u met elkaar een overzicht van de kosten krijgt.

Voordelen wijkprojecten

Er zitten verschillende voordelen aan het plaatsen van sedumdaken door middel van een wijkproject. Ten eerste maakt u op deze manier een veel grotere impact voor het klimaat en de natuur. Wanneer in plaats van één dak, meteen een hele wijk wordt omgetoverd tot een duurzame wijk, is dat nog beter voor de natuur in de omgeving en de waterafvoer in de wijk. Ook vergroot een project als deze het wijkgevoel. Door samen te werken leren bewoners elkaar beter kennen en voelen mensen meer verbinding met elkaar. Dat maakt het ook makkelijker om op elkaar af te stappen buiten het wijkproject om. Daarnaast kunnen buren elkaar helpen bij de aanleg. Wonen er bijvoorbeeld ouderen in uw wijk, of mensen die slecht ter been zijn maar wel graag een groendak willen? Bij een wijkproject kunnen bewoners die wel in staat zijn een groendak te leggen, zo ook hun buren helpen! Tot slot is het natuurlijk ook een voordeel dat u subsidie van het waterschap ontvangt  wanneer u een sedumdak als wijkproject legt. 

advertentie
advertentie