Afbeelding

Zelfstandig wonen met zorg dichtbij in een aanleunwoning

19 oktober 2023 om 09:46 Partnercontent

Wat is er prettiger dan in uw eigen huis blijven wonen? Ook als u ondersteuning of extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld bij het douchen en aankleden of bij het verzorgen van een wond. Met thuiszorg is dit mogelijk. Omring heeft deskundige teams, die samen met u en uw naasten bespreken wat u nog zelf kunt en wilt doen. De wijkverpleging van Omring is 24 uur per dag bereikbaar in West-Friesland, in de Kop van Noord-Holland en op Texel. Ongeacht uw vraag en waar u ook woont. Ook met Omring Personenalarmering voor ouderen kunt u altijd eenvoudig en snel hulp inschakelen als u dat nodig heeft. Gewoon met één druk op de knop. Zo kunt u veilig en plezierig thuis blijven wonen.

Bij de alarmopvolging van Omring Personenalarmering kiest u zelf wie u in geval van nood komt helpen. U krijgt altijd verbinding met de alarmcentrale die dag en nacht bereikbaar is. Afhankelijk van uw keuze neemt de alarmcentrale contact op met een van uw contactpersonen (bijvoorbeeld een familielid of vriend) of met Omring.

Zelfstandig wonen in een aanleunwoning

Als het niet meer mogelijk is om in uw eigen huis te blijven wonen omdat u zorg of ondersteuning nodig heeft, kunt u een aanleunwoning huren. Dit biedt de mogelijkheid om toch zelfstandig te wonen. Hier woont u in een beschermde woonomgeving waar u gebruik kunt maken van de diensten die vanuit de Omringlocatie worden geleverd. Een aanleunwoning is een gelijkvloerse, compacte woning waar u over een eigen voordeur, woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer beschikt. Als u dat wilt, kunt u ook gaan eten in het restaurant en meedoen aan de activiteiten van de Omringlocatie. Heeft u zorg nodig? Dan kunt u dat eenvoudig regelen. Als u later intensievere zorg nodig heeft, kunt u verhuizen naar een van de appartementen binnen de betreffende Omringlocatie. De mogelijkheden hangen af van uw persoonlijke wensen en uw zorgindicatie.

Hoe kunt u zich inschrijven voor een aanleunwoning?

Om de verschillende woon- en zorgmogelijkheden in een aanleunwoning te bespreken, kunt u contact opnemen met de zorgconsulent van de Omringlocatie. In overleg met u en uw naasten kijkt de zorgconsulent welke zorgaanvraag of indicatie er nodig is voor een aanleunwoning. De zorgconsulent kan u ook ondersteunen bij het invullen en verzenden van de (indicatie-)aanvragen. U kunt naar de aanleunwoning verhuizen zodra uw aanvraag of indicatie rond is. De kans bestaat dat er een wachtlijst is voor de aanleunwoning met zorg omdat hier veel vraag naar is. In dat geval bespreekt de zorgconsulent met u hoe de zorg thuis zo goed mogelijk voor u kan worden georganiseerd tot er plek is. 

Wat kost de huur van een aanleunwoning?

Wilt u een aanleunwoning huren en wilt u weten wat dat kost? De huur van een aanleunwoning verschilt per zorglocatie. Soms komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kunt u daar meer informatie over vinden. De kosten om een aanleunwoning te huren, worden meestal vergoed. Wilt u zich inschrijven voor een aanleunwoning en heeft u daar een WLZ-indicatie (Wet langdurige zorg) voor nodig? U kunt deze indicatie aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) via 088 - 789 1330.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie