Gedeputeerde en wethouders schreven de naam van hun organisatie op het bord van het EDC.
Gedeputeerde en wethouders schreven de naam van hun organisatie op het bord van het EDC. Provincie Utrecht

Wijk bij Duurstede werkt samen met Utrechtse gemeenten en provincie om woningen te verduurzamen

7 februari 2024 om 15:30 Duurzaamheid

WIJK BIJ DUURSTEDE Om woningeigenaren zo goed mogelijk te helpen, is Wijk bij Duurstede samen met twintig Utrechtse gemeenten en de provincie Utrecht het Energie Diensten Centrum (EDC) gestart. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen en andere gebouwen duurzaam verwarmd worden. Het Energie Diensten Centrum is een initiatief van de provincie Utrecht. De provincie en de gemeenten tekenden woensdag de samenwerkingsovereenkomst.

In het Energie Diensten Centrum (EDC) starten gemeenten en de provincie samen projecten. Daarbij delen ze succesvolle aanpakken en geleerde lessen. Ook lokale energieinitiatieven, zoals de EigenWijkse Energie Coöperatie, zijn hierin een belangrijke speler.

Het EDC helpt onder andere gemeenten die dezelfde diensten willen inkopen, zoals de collectieve ontzorging van huiseigenaren. Hiervoor nemen elf gemeenten, waaronder Wijk bij Duurstede, samen één organisatie in de arm. Deze helpt huiseigenaren de komende vier tot zes jaar bij het isoleren van hun woningen.

SUBSIDIEREGELING

Wethouder duurzaamheid Hans Buijtelaar is blij met de samenwerking. ,,Met het Energie Diensten Centrum kunnen we onze inwoners nog beter ondersteunen bij de verduurzaming van hun woning. Zo kunnen alle huiseigenaren, die hun woning nog moeten isoleren, gebruik maken van het gemak dat de gezamenlijke organisatie gaat bieden. Ook is het mooi dat we binnenkort een subsidieregeling openen. Hier kan een deel van de woningeigenaren gebruik van maken, afhankelijk van het inkomen en de woningwaarde.”

Gedeputeerde Huib van Essen: ,,Energie besparen vermindert het verbruik van aardgas, zorgt voor een lagere energierekening en draagt bij aan de klimaataanpak. Het verduurzamen van de woningen vraagt een grote inspanning van de gemeenten. Met het Energie Diensten Centrum hoeft een gemeente niet opnieuw het wiel uit te vinden. Vaak heeft een andere gemeente al veel ervaring opgedaan. Dat bespaart mankracht en geld. Zo verduurzamen we meer woningen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie