Afbeelding
Yvonne en Sjaak: ,,We zijn heel klein begonnen"

De Waikse oliebollenkraam viert 10 jarig jubileum

16 november 2023 om 11:15 Overig Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE Menig inwoner van Wijk bij Duurstede heeft wel eens oliebollen gekocht bij de ‘Waikse oliebollenkraam’ op het van Egmondplein. De kraam is inmiddels een vertrouwd verschijnsel geworden, want deze is nu tien jaar aldaar aan te treffen. De eigenaren Sjaak en Yvonne blikken terug op de achterliggende periode en vertellen met veel plezier over hun jubileum.

door John Beringen


,,We zijn ooit begonnen met een heel kleine kraam die we huurden”, vertelt Yvonne. Lachend voegt ze er aan toe dat die kraam dusdanig klein was dat zij en Sjaak daar precies naast elkaar in konden staan. ,,Als sardientjes in een blik”, grinnikt Sjaak. Na twee jaar huurden ze een wat ruimere kraam om niet lang daarna een eigen kraam aan te schaffen. ,,We zijn heel klein begonnen met uitsluitend oliebollen en appelbeignets”, gaat Yvonne verder. ,,Maar geleidelijk aan gingen we ons assortiment uitbreiden.” Ze wijst op de vitrine waarin verschillende soorten wafels, bollen en beignets zijn te zien. Sjaak knikt bevestigend. ,,Dat was voor ons iets wat je moet uitproberen”, laat hij weten. ,,We kennen allemaal het spreekwoord ‘wat de boer niet kent, eet hij niet’ en dat blijft altijd opgaan, maar inmiddels zijn al onze producten zeer gewild gebleken. Met name de nog niet zo lang geleden geïntroduceerde tompoucebol is heel geliefd.”

De Waikse oliebollenkraam staat jaarlijks vanaf eind oktober tot 31 december op het plein; daarnaast verkopen Yvonne en Sjaak hun producten tijdens de carnaval.

HOBBY

Yvonne verklaart dat het verkopen van oliebollen ooit als een hobby is begonnen die nu een beroepsmatig karakter heeft gekregen. ,,Naast de kraam hebben Sjaak en ik allebei een vaste baan. Ikzelf ben werkzaam in de zorgverlening en Sjaak zit in de installatietechniek. Maar de kraam is wel een vast, bijna sociaal, onderdeel in ons leven geworden. Ik ben een rasechte Wijkse en dan zie je heel veel bekenden voorbij komen waarmee je natuurlijk ook een beetje bijpraat. Het is altijd heel gezellig. En nu gaat onze oudste zoon ook mee helpen; je kunt dus stellen dat de volgende generatie ook is toegetreden.” 

CULTUURGOED

Is de oliebol aan te merken als een stukje oer-Hollands cultuurgoed? Sjaak en Yvonne grijnzen breed als deze vraag voorbij komt. ,,Zo mag je dat wel stellen”, reageert Yvonne tenslotte. ,,De oliebol is niet meer weg te denken. Eigenlijk hoort die in het zelfde rijtje waarin onder andere de kaas en de klompen zijn vertegenwoordigd.” Een passant die deze woorden opvangt, knikt bevestigend, eveneens grijnzend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie