Afbeelding

Kunstwerk voor 900 jaar afdamming Rijn

9 september 2022 om 11:15 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 10 september vindt om 11.00 uur de onthulling plaats van een kunstwerk, dat de afdamming van de Neder-Rijn in 1122 symboliseert. Belangstellenden zijn van harte welkom hierbij, laat de gemeente Wijk bij Duurstede weten.  

De onthulling is op de Lekdijk Oost, vlakbij parkeerterrein Haven-West. Hierbij zijn korte toespraken van historicus Ad van Bemmel, wethouder Wil Kosterman en hoogheemraad Els Otterman. Na de onthulling brengen zij gezamenlijk een toost uit met een speciaal hiervoor gebrouwen tarwewijn: Dikke Dam.

GEVOLGEN De afdamming had gevolgen voor een groot deel van Nederland. 900 jaar geleden zorgde de dam ervoor dat het landschap in het stroomgebied van de Kromme Rijn rigoureus veranderde. Landbouw en bewoning werd hierdoor in een groot deel van Midden-Nederland mogelijk. Sterker nog: de invloed ervan reikte tot diep in het westen, zelfs tot de duinen bij de kust.
Het kunstwerk herinnert aan de geschiedenis van de twee verdwenen monumenten, die nauw met elkaar waren verbonden. Dat zijn de Rijsdijk (Kromme-Rijndam) uit 1122 en de duikersluis uit circa 1465. Deze zijn in de huidige Lekdijk verstopt.

PLEK Wethouder Wil Kosterman zegt over het kunstwerk: ,,Onze gemeente markeert deze bijzondere historische gebeurtenis blijvend met een kunstwerk. Dat staat precies op de plek waar vroeger een duikersluis was in de dam en waar een peilhuisje op de dam stond. Het is geweldig dat het kunstwerk, dat doet denken aan het voormalige peilhuisje, deze geschiedenis nu zichtbaar maakt. Zowel voor onze inwoners als voor de vele bezoekers die naar Wijk bij Duurstede komen. Hier is de oorsprong van de Kromme Rijn. Wat weinig mensen weten, is dat dit dè plek is, waar de Lek begint. Daarover kan nu geen misverstand meer bestaan.”

Afbeelding
Afbeelding
De Lekdijk bij Wijk bij Duurstede bij
hoogwater. De 465 meter lange dam in
de Rijn beslaat het dijkgedeelte voor het
park bij kasteel Duurstede
advertentie
advertentie