De telcijfers werden zaterdagochtend ingeleverd op landgoed Sandenburg. Daarna was er ontbijt voor alle tellers
De telcijfers werden zaterdagochtend ingeleverd op landgoed Sandenburg. Daarna was er ontbijt voor alle tellers WBE Kromme Rijn en omstreken

Gemeenteraadsleden tellen reeën in de gemeente Wijk bij Duurstede

8 april 2022 om 11:30 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Frans Hoving en Lidwine Elshof hebben zaterdagochtend namens SamenWerkt de reeën geteld in Wijk bij Duurstede. Ze waren die ochtend te gast bij de lokale jagersvereniging, Wildbeheereenheid Kromme Rijn en omstreken. Die organiseerde dit weekend de jaarlijkse reewildtelling, waar alle politieke partijen uit de streek voor uitgenodigd waren. De leden van de wildbeheereenheid telden dit weekend circa 965 reeën. 

Frans en Lidwine moesten deze zaterdagochtend vroeg op. Rond zes uur werden zij verwacht op het afgesproken punt. Daar wachtten de lokale reewildjagers hen op en vergezelde hen deze ochtend tijdens de telling. 

JAARLIJKSE TELLING Tijdens de jaarlijkse telling wordt het aantal reeën in kaart gebracht, evenals het geslacht van de dieren (bokken of geiten) en de leeftijd. Omdat de telling zo’n 2 tot 2,5 uur in beslag nam, was er voldoende gelegenheid om uitgebreid in te gaan op de vele facetten van jagen en beheer. De gemeenteraadsleden hadden dan ook veel vragen, die stuk voor stuk beantwoord werden. 

Alle politieke partijen in de gemeenten De Bilt, Bunnik, Zeist, Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug en Rhenen waren uitgenodigd voor de telling: in totaal verstuurde de lokale jagersvereniging 64 uitnodigingen. Daarvan hebben 19 mensen de uitnodiging aangenomen. De aanwezigen waren na afloop zeer te spreken over de invulling van de ochtend en de kennismaking met de wildbeheereenheid. 

ZICHT OP REEEN Wildbeheereenheden organiseren deze tellingen jaarlijks. De reewildjagers tellen samen met andere vrijwilligers drie maal: vrijdagavond, zaterdagochtend en zaterdagavond. Met de tellingen en de observaties krijgen ze een goed beeld van de aantallen en de conditie van de dieren. Deze cijfers worden doorgegeven aan de provincie die vervolgens berekent wat het gewenste aantal reeën is op basis van de draagkracht van het gebied. 

ONTBIJTJE Na afloop van de telling op zaterdagochtend kregen de genodigden een ontbijtje aangeboden in de Oranjerie van landgoed Sandenburg, waar verder werd gepraat over de ervaringen en indrukken van die ochtend. 

De wildbeheereenheid Kromme Rijn e.o. strekt zich grofweg uit in een denkbeeldige driehoek van De Bilt naar Rhenen enerzijds en Vianen anderzijds. Het werkgebied omvat 41.000 hectare. De wildbeheereenheid heeft 245 leden en 110 donateurs.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie