De eendenkorf wordt geplaatst bij Kasteel Duurstede
De eendenkorf wordt geplaatst bij Kasteel Duurstede Ali van Vemde

Tien eendenkorven geplaatst in de gemeente Wijk bij Duurstede

8 februari 2022 om 09:00 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het klinkt niet heel logisch, jagers die eendenkorven plaatsen, maar het ligt iets genuanceerder. Jagers werken dit jaar mee aan het onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Door broedkorven te plaatsen worden de wilde eenden beschermd tegen predatie, het opeten van eieren en kuikens door roofdieren. Op donderdag 3 februari plaatsten de jagers, in samenwerking met de gemeente, tien eendenkorven in en rondom Wijk.

door Ali van Vemde

De wilde eend is nog steeds een van de meest voorkomende watervogels in ons land. „Toch gaat het niet zo goed met de wilde eend,” vertelt jager Alexander Schekkerman bij Kasteel Duurstede, waar donderdagochtend de eerste eendenkorven werden geplaatst. „We zien een daling in de aantallen broedparen en dat komt waarschijnlijk door een lage kuikenoverleving. Door het plaatsen van de eendenkorven proberen we daar wat aan te doen.”  Het plaatsen van de korven gaat snel. Twee mannen gaan het water in waar de stokken in de grond worden gestoken en de eendenkorf wordt geplaatst. Het is belangrijk dat de opening richting het noordoosten is en dat er genoeg ruimte is tussen het water en de korf. Zo blijven de eieren droog. Sinds 2020 roept de Nederlandse Jagersvereniging leden op om broedkorven te plaatsen. De geplaatste kunstnesten worden in de gaten gehouden, zo wordt er genoteerd hoeveel er zijn aangenomen en wat het nestresultaat is. Vorig jaar werden er bijna 700 kunstnesten gemeld, het afgelopen seizoen 1624. Ongeveer de helft van die 1624 gemelde kunstnesten werd daadwerkelijk in gebruik genomen. Het onderzoek loopt tot 2026.

ZORGEN VOOR REDELIJKE WILDSTAND De vraag blijft waarom juist jagers deze eendenkorven plaatsen. Schekkerman legt het uit: „De Wet natuurbescherming verplicht jagers om zorg te dragen voor een redelijke wildstand. Daarnaast zijn jagers ook dierenliefhebbers. Bij de wilde eenden helpen we door extra nestgelegenheid te bieden in de vorm van broedkorven. Omdat de korven worden geplaatst boven water, wordt voorkomen dat roofdieren bij de eieren kunnen komen. Ook zijn de eieren zo beschermd tegen slechte weersomstandigheden. De korven worden iets achteroverhangend geplaatst op een windluwe, rustige plek waar zich eenden ophouden.” Het eerste jaar worden veel korven nog niet gebruikt. Door al in de winter de korven te plaatsen, kunnen de eenden er aan wennen. Als ze in de gaten hebben dat dit een goede en veilige broedplek is, komen ze terug. Dat is ook de reden dat het onderzoek een aantal jaren duurt.

Onderzoek van Sovon heeft uitgewezen dat de overleving van eendenkuikens in Nederland laag is. Bijna 60% van de nesten van de wilde eend gaat verloren, is uit onderzoek gebleken. Nog steeds is de wilde eend één van de meest talrijke broedvogels in Nederland. De aantallen zijn, in vergelijking met de jaren ‘70, niet afgenomen, maar wel is er een lichte teruggang te zien. Het onderzoek heeft tot doel om de eieren te beschermen en meer kuikens groot te laten worden.

De groene stippen geven aan waar de eendenkorven zijn geplaatst
Ook in het water tegenover De Wildkamp wordt een broedkorf geplaatst
advertentie
advertentie