Voorzitter van EHBO Cothen, Marco de Ridder
Voorzitter van EHBO Cothen, Marco de Ridder Ali van Vemde

70 jaar EHBO Cothen: "Je komt ons overal tegen"

11 oktober 2019 om 10:37 Overig

COTHEN In de gemeente Wijk bij Duurstede wordt veel georganiseerd. Mooie evenementen waarbij veel mensen betrokken zijn. Dat betekent dat er ook nog wel eens ongelukjes gebeuren of mensen onwel worden. Dan zijn er de mensen van de EHBO. Bij iedere grotere activiteit zorgen zij er voor dat er ter plekke hulp verleend kan worden.

Ali van Vemde

Dit jaar bestaat de EHBO vereniging in Cothen 70 jaar. Dit wordt gevierd met een gezellige avond voor de leden op 16 oktober. Voor belangstellenden was er vanwege het jubileum een mooie kortingsactie op een AED-cursus. Het is de bedoeling dat over 5 jaar, als EHBO Cothen 75 jaar bestaat, dit uitgebreid gevierd gaat worden. Het organisatiecomité gaat aan de slag om hier een mooi programma voor te maken. Marco de Ridder is voorzitter en secretaris van de vereniging. In 2011 volgde hij de opleiding. Toen bleek dat ze kandidaten zochten om voorzitter te worden meldde hij zich aan. Inmiddels is hij al een aantal jaren actief betrokken bij EHBO Cothen.Hij vertelt: "We zijn een professionele vereniging, maar daarnaast is het ook altijd erg gezellig. Bij voldoende belangstelling verzorgen wij opleidingen. Afgelopen jaar hadden we niet voldoende deelnemers, in 2020 starten we weer.  We bieden cursussen voor reanimatie met AED/BLS, Eerste Hulp aan Kinderen (EHAK) en Eerste Hulp bij Ongelukken (EHBO). Ook zorgen we voor herhalingscursussen." Om het EHBO-diploma van het Oranje Kruis geldig te houden, worden jaarlijks herhalingscursussen gehouden. Naast zijn activiteiten bij EHBO Cothen is Marco ook op zijn werk bij ABN/AMRO BHV'er.

DOVEN EN SLECHTHORENDEN Sinds 2015 bestaat het EHBO team doven en slechthorenden. Dit is een landelijk team dat door het hele land actief is. Marco is slechthorend en weet als geen ander hoe belangrijk het is om op sommige momenten gebarentaal te kunnen gebruiken.. "We zijn een landelijk team en als het nodig is kunnen wij als tolk gebarentaal bijspringen. Dit maakt de communicatie beter." Ook zijn partner Elles is betrokken bij Het EHBO team DF&SH. Deze cursussen worden tevens gegeven in Sporthal De Rijnsloot in Cothen. 

OVERAL AANWEZIG Bij veel evenementen en activiteiten worden de EHBO'érs ingezet. Zo zijn ze bijvoorbeeld bij de Nieuwjaarsduik, Stichting Wijksport, volleybal FIT, de 3kernenavond4daagse, de Mariënhoeveloop en Singelloop, het Kersenfestival, Kleurrijk Uit in Wijk, de intochten van Sinterklaas, recentelijk bij het Foodtruckfestival en het Superteamtoernooi.. Maar ook worden lessen gegeven op scholen. Kortom, ze zijn er bij alles binnen de gemeente waar EHBO'ers nodig zijn, of dat nu in Cothen, Langbroek of Wijk bij Duurstede is. Marco: "Al in mei maken we een planning voor het seizoen vanaf september. Zo kan iedereen aangeven wanneer hij of zij aanwezig kan zijn. Dat zijn zo'n 40 evenementen per jaar." Marco is voorzitter en secretaris bij EHBO Cothen. "Als vereniging willen we een stempel drukken op Wijk bij Duurstede en laten zien dat we bestaan. Alle informatie is te vinden op ehbocothen.nl of op doven-ehbo.nl Nieuwe cursisten zijn heel erg welkom!

advertentie
advertentie