Inititiatiefnemer Verbonden Buurt Eric Harmsen
Inititiatiefnemer Verbonden Buurt Eric Harmsen wes janssen

Project Verbonden Buurt

28 augustus 2019 om 15:33 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Twee jaar geleden sloot Eric Harmsen zich aan bij een werkgroep die aan de slag ging om eenzaamheid lokaal te bestrijden. Omdat hij een idee had hoe dit lastige onderwerp het beste kon worden aangepakt besloot hij een projectplan te schrijven. En nu ruim anderhalf jaar later is dit plan de basis voor een groot project om in alle buurten, met inzet van buurtbewoners, eenzaamheid te gaan verminderen. Als actief vrijwilliger kreeg Eric Harmsen in 2017 een uitnodiging voor een lokaal congres over eenzaamheid. Eric: ,,Het idee van dit congres kwam vanuit Wijk Helpt, een netwerk van vrijwilligersorganisaties op gebied van zorg en welzijn. Helaas kon ik door vakantie niet bij het congres aanwezig zijn, maar ik heb bij de organisatie wel aangegeven, dat ik me wel voor het onderwerp wilde inzetten. En dus werd ik lid van de werkgroep."

MAATWERK Een half jaar na de start van de werkgroep, waarin vrijwilligers van allerlei organisaties zaten, ging Harmsen een stapje verder. ,,De werkgroep is een enthousiaste groep mensen die concreet met eenzaamheid aan de slag willen. Ik had echter een plan, en dat heb ik op papier gezet. Als voormalig medewerker van Buurtzorg kwam ik regelmatig eenzame mensen tegen en ben me eens gaan verdiepen in cijfers en rapporten. De conclusies hieruit waren eigenlijk dat maatwerk, dicht in de buurt van de eenzame inwoner de meeste kans op succes biedt. Dat is vertaald in het projectplan", zo legt Eric uit. Zijn aanpak is simpel samen te vatten. Eric: ,,In onze gemeente worden ontzettend veel goede activiteiten georganiseerd, maar niet iedereen kan daar zomaar bij aansluiten. Sommige mensen hebben iemand nodig die ze ondersteunt daar te komen. Daarnaast zijn er ook mensen die deze activiteiten helemaal niet interessant vinden. Eigenlijk werkt alleen maatwerk, waarbij je eerst met de eenzame persoon gaat kijken waar hij of zij behoefte aan heeft. En om dicht bij de mensen te blijven gaan we dat doen met de buurtbewoners."

BUURTTEAMS Dat eenzaamheid ook hier belangrijk onderwerp is staat voor Harmsen buiten kijf. En de behoefte aan maatwerk vertaalde hij naar een helder plan. ,,We gaan proberen voor elk van de zeven wijken in onze gemeente een Buurtteam op te starten. De leden van zo'n Buurtteam krijgen een opleiding (3 dagdelen) en zijn dan voorbereid om mensen van wie we vermoeden dat ze eenzaam zijn, te bezoeken en te ondersteunen."
Stichting Binding pakt het project op omdat daar veel expertise rond kwetsbare inwoners zit. De vrijwilligers van de Buurtteams worden gekoppeld aan de kennis van Binding, met Gerda van Berkel als vaste contactpersoon. ,,We zijn er lang mee bezig geweest, maar hebben nu een goede basis voor een mooi project", aldus Eric.

AANMELDEN Inwoners die bereid zijn in hun eigen buurt mensen te ondersteunen, kunnen zich aanmelden bij Gerda van Berkel. Voor meer informatie over het project Verbonden Buurt kunnen inwoners terecht op de website van Stichting Binding: www.stichting-binding.nl. Of neem contact op met projectleider Gerda van Berkel via 0343 – 473075, of via de mail op verbondenbuurt@stichting-binding.nl.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie