Bart van Asperdt
Bart van Asperdt Ankie Meutgeert
column

Boter bij de vis

12 januari 2022 om 07:47 Opinie Raadspraat

Overlopende toiletjes, een lekkend dak, snikhete of juist ijskoude lokalen. Hoe lang moeten onze Wijkse kinderen nog wachten op moderne, duurzame en multifunctionele basisscholen? Een aantal scholen is echt lang en breed aan vervanging toe. Vanaf 2015 wordt er al over gesproken, maar er staat nog altijd geen nieuwe school.

Als onderwijspartij hameren we al jarenlang op een volwaardig scholenplan en nieuwbouw van basisscholen in Wijk bij Duurstede. Het duurt te lang, veel te lang. Dit kunnen we de kinderen toch niet aandoen?

Er lijkt nu eindelijk schot in de zaak te komen. Er ligt een plan. Een pril plan, maar wel gedragen door alle schoolbesturen én het college van b&w. Mooi dat schoolbesturen in het traject zijn meegenomen en dat ze enthousiast zijn.

D66 kan niet wachten. We kijken reikhalzend uit naar het plan. Hopelijk krijgt de gemeenteraad het de komende maand te zien.

Het concept ‘brede school’ of ‘integraal kindcentrum’ lijkt in het nieuwe plan te zijn geschrapt. Toch blijven wij ons daarvoor inzetten: gebouwen waar rondom het opgroeiende kind van alles aangeboden wordt. Onderwijs natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld kinderopvang, muziekles, fysio, bibliotheek, maatschappelijk werk. En met ruimtes die ook buiten schooltijd gebruikt kunnen worden.

Hoe dan ook: nu moet er boter bij de spreekwoordelijke vis. Tempo maken dus. Zorgvuldig en snel. We hebben voorgesteld om een multidisciplinaire taskforce in te stellen om het bouwproces te versnellen. Scholen en gemeente kunnen dan samen van de bouw een topprioriteit maken.

Boter bij de vis betekent ook: nú het nieuwe plan uitwerken en het benodigde geld op tafel leggen. Scholenbouw is een dure aangelegenheid. D66 wil doorpakken. We hopen dat plan, prijskaartje en manier van financieren snel op het bureau van de gemeenteraad belanden. Zodat we kunnen meedenken en de knoop doorhakken.

We willen tempo in het proces en boter bij de vis. Voor onze Wijkse kinderen, leerkrachten en ouders. Voor ons is onderwijs topprioriteit. Laten we de overeenstemming die er nu is, kracht bijzetten met het benodigde geld, en tempo maken met de bouw van nieuwe scholen. Kortom: nu plannen uitwerken, geld vrijmaken en bouwen.

Bart van Asperdt, fractievoorzitter D66 Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie