De cyber agents van de Toermalijn.
De cyber agents van de Toermalijn. Gemeente Wijk bij Duurstede

‘Cyber Agents’ uit Cothen brengen bezoek aan Ouwehands Dierenpark

Onderwijs

COTHEN Wat hebben cyberveiligheid en de dierentuin met elkaar te maken? Op woensdag 15 juni heel veel! Op die dag bezochten de meest cyberveilige klassen uit Cothen, Veenendaal en Renswoude het Ouwehands Dierenpark. De gelukkige klassen zijn Groep 6B en 7 van OBS de Toermalijn (Cothen), groep 8 van CBS de Borgwal (Renswoude), groep 6 van De Stifthorst (Renswoude) en groep 5, 6 en 7 van de Junior Academie (Veenendaal). Hen stond een bijzonder programma te wachten. Ze mochten niet alleen op bezoek bij de dieren, maar werden ook nog eens officieel gehuldigd door de politie en wethouder Marco Verloop (Veenendaal).

MEEST CYBERVEILIGE KLAS
De klassen hadden dit uitje te danken aan hun deelname aan de HackShield Klassencompetitie, waaraan ook de gemeenten Rhenen, Veendendaal en Utrechtse Heuvelrug meededen. De afgelopen maanden streden de klassen uit de gemeenten tegen elkaar om de titel ‘Meest cyberveilige klas van de gemeente’. Aangevoerd door hun leerkracht verzamelden de leerlingen zoveel mogelijk Shields in de game HackShield. Voor ieder stukje opgedane cyberkennis verdienden de leerlingen een nieuw Shield, die in hun online profiel werden verzameld. Zo leidden ze zich gaandeweg op tot Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. Cyber Agents houden de digitale wereld een stukje veiliger. En daar willen de politie en wethouder ze natuurlijk graag voor belonen!

HACKSHIELD IN DE GEMEENTE Omdat cyberveiligheid een belangrijk onderdeel binnen de Heuvelrugse gemeenten is, zijn zij al sinds 2021 aangesloten bij HackShield. Er zijn inmiddels honderden jeugdige Cyber Agents te vinden in de gemeentes. Maar de gemeente blijft op zoek naar nieuwe Cyber Agents. Hoe meer Cyber Agents, hoe cyberveiliger de gemeente immers is. Daarom kunnen (aspirant) Cyber Agents en scholen ook na de huldiging met HackShield aan de slag.

Burgemeester Iris Meerts: ,,Het is belangrijk dat kinderen al jong leren omgaan met de mogelijkheden van het internet, maar dat zij zich ook bewust zijn van de gevaren van de online omgeving. Kinderen kunnen dan met hun kennis ook anderen waarschuwen en hen leren veilig om te gaan met het internet. Ze zijn leergierig en slim!”

Tim Murck, oprichter van HackShield, vult aan: ,,De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat het bijna niet bij te houden is voor het onderwijs om daar passend educatief materiaal voor te ontwikkelen. Het continu aanbieden van actueel relevant lesmateriaal zorgt ervoor dat een generatie kinderen goed voorbereid en met vertrouwen de digitale toekomst tegemoet gaat. HackShield biedt dit materiaal kosteloos aan.“

HULDIGING Onderdeel van het programma is een huldiging door de politie en wethouder Marco Verloop (Veenendaal). De kersverse Junior Cyber Agents kregen een echt HackShield ‘Shield’ opgespeld en natuurlijk werd ook hun cyberkennis getoetst. Nu de Junior Cyber Agents “officieel” zijn beëdigd zijn ze in staat om hun omgeving te beschermen en hun (groot)ouders de tools te geven die ze nodig hebben om veilig te internetten. Welke Junior Cyber Agent houdt jou cyberveilig?

OVER HACKSHIELD HackShield is een game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud opleidt tot Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. Naast de individuele game is HackShield ook in de klas te spelen. Klassenquest met cyberveilige thema’s zoals phishing, auteursrecht en geldezels zijn klassikaal te behandelen in 30-45 minuten. Daarna kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met HackShield om hun cyberkennis verder uit te breiden.

HackShield is voor alle kinderen in Nederland gratis te spelen op www.joinhackshield.nl.

Afbeelding
advertentie