Smullen van een gezond ontbijt
Smullen van een gezond ontbijt Ali van Vemde

Gezond ontbijt bij de School met de Bijbel

9 november 2020 om 13:00 Onderwijs

LANGBROEK Op 102 basisscholen in de gemeente Utrecht is tijdens het Nationaal Schoolontbijt, in de week van 2 tot en met 6 november, aandacht besteed aan een gezond ontbijt. Dit jaar is het thema: Een betoverende tijd begint met een goed ontbijt. In de gemeente Wijk bij Duurstede deden vijf scholen mee, waaronder de School met de Bijbel. Bij meester Jos, in groep 7, genoten de kinderen donderdag van een gezonde boterham en fruit.

door Ali van Vemde

„Vandaag gaat het vooral om gezond eten, volgens de Schijf van Vijf,” vertelt meester Jos. In het midden van het lokaal staan tafels klaar met boterhammen, bolletjes, kaas, appelstroop, eieren, komkommers en appels. In verband met Corona pakken de kinderen niet zelf eten van de tafel, maar komt de meester langs de tafels. „Een lopend buffet, maar dan andersom,” lacht hij. Er wordt smakelijk van gegeten, al is een boterham met zoet ook wel erg lekker. Dat eten ze dan ook regelmatig thuis. De één ontbijt met havermout, de ander met pasta of pindakaas. „’s Ochtends eet ik meestal een boterham met pindakaas, ‘s middags met kaas,” vertelt Sarah. Bij Nienke wisselt het nog weleens tussen gezond en lekker. Rick laat weten: „Ik eet niet altijd gezond, want het moet vooral lekker zijn.” En dat is natuurlijk ook zo, want een croissantje met jam bij het ontbijt, of af en toe, in plaats van een gezonde maaltijd met veel groente, een hamburger of patat mag natuurlijk ook best. Belangrijk is het dat de kinderen vooral bewust eten en weten wat gezond voor ze is.

Tijdens de officiële opening op 2 november maakte het Nationaal |Schoolontbijt de resultaten bekend van het onderzoek naar gezond eten op school. De inhoud van de broodtrommels van kinderen van de groepen 5 tot en met 8 werd een half jaar voor, tijdens en na het onderzoek geanalyseerd. De kinderen smeerden hun boterhammen in de klas en konden kiezen uit brood, beleg en groente. Het aantal kinderen dat bruinbrood at nam toe en ook werd er meer water in melk gedronken. De helft van de kinderen at tijdens het onderzoek groente. Helaas blijft dat vaak niet zo, na het onderzoek bleek dat kinderen al snel terugvallen in oude en ongezondere patronen.

Meester Jos deelt het ontbijt uit
advertentie
advertentie