De klassen worden weer (voor de helft) gevuld
De klassen worden weer (voor de helft) gevuld Obs De Horn

Vanaf 11 mei weer naar school

Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Na de vakantie starten de basisscholen weer op. Vanuit het hele land kwamen hierop reacties. Is het wel haalbaar om met halve groepen te werken, kunnen de leerkrachten het aan? Op de meeste scholen zijn ze er klaar voor en zijn ze blij de kinderen na zo'n lange periode weer te zien.

Ali van Vemde

Jan Heijman van De Horn: „Wij houden ons aan de richtlijnen van de PO (primair onderwijs) raad. Natuurlijk is het fantastisch om de kinderen straks weer op school te zien, al zijn wij ook zeer tevreden over het thuisonderwijs. De leerkrachten vonden het fijn werken en de kinderen waren superenthousiast. Sommigen zaten om zeven uur 's ochtends al achter de computer om aan de slag te gaan. Ze waren niet van het scherm te branden en tientallen berichtjes met vragen kwamen bij de leerkracht binnen. Bij alle kinderen ging het eigenlijk heel erg goed na de eerste week waarin het nog een beetje wennen was." Zoals bij veel scholen gaan de verschillende groepen op maandag en donderdag en op dinsdag en vrijdag naar school. Om het te spreiden start een deel om 8.15 uur, een ander deel om 8.30 uur. Er zal gebruik worden gemaakt van meerdere ingangen. De ouders komen niet meer op het schoolplein en de jassen gaan mee in de klas. Tussen de middag wordt nog een keer extra schoongemaakt. „Natuurlijk zijn er ook leerkrachten die zich zorgen maken," vertelt Jan. „Wat doe je als je astma hebt of je hebt een ziek kind thuis. "

Ook bij De Wegwijzer zijn ze blij dat ze nu een nieuwe fase ingaan in deze corona tijd. Aart Molendijk: „Het gedeeltelijk openstellen van de school is een verstandig plan. Voor ons is het haalbaar om alle groepen te bezetten. Wij vinden het geweldig dat de kinderen weer in school kunnen zijn en contact kunnen hebben met klasgenootjes. We hebben het zo georganiseerd dat de kinderen uit één gezin op dezelfde dagen naar school gaan." Ook hier gaan de leerlingen voor ongeveer de helft van de normale onderwijstijd naar school met halve groepen. De helft van zo'n groep is de hele dag op school en dan wisselt het om de dag. Lachend vervolgt Aart: „Het onderwijs op afstand heeft ook mooie pareltjes opgeleverd waar we straks in normale tijden veel pret van kunnen hebben. Enne... ik heb op nationale tv gezegd dat ik filmpjes bijf maken, dus dat doen we dan ook met veel plezier maar in een wat lagere frequentie."

De Windroos heeft een verdeling gemaakt op basis van de achternaam zodat kinderen uit gezinnen zoveel mogelijk samen naar school gaan: op maandag en donderdag of dinsdag en vrijdag en de woensdag om de week. „Dit ontlast de ouders het meest," zegt Jan Overweel. „Tweemaal in de week hebben we ook een echt groepsmoment waarbij het ene deel fysiek in de groep zit en de rest volgt dit thuis. Op deze momenten delen kinderen ervaringen, doen gezellige dingen, is er even contact met z'n allen." In de eerste dagen zal, naast de leerstof de sociaal emotionele kant van het leven de aandacht krijgen.

advertentie