Bart van Asperdt
Bart van Asperdt Ankie Meutgeert
column

Waardering

22 april 2020 om 07:02 Opinie Raadspraat

De 99 jarige Britse oorlogsveteraan Tom Moore schuifelt 99 rondjes achter zijn rollator om geld in te zamelen voor de Britse gezondheidszorg. En haalt er miljoenen mee op. Een Nederlandse IC-verpleegkundige zou met pensioen zijn gegaan afgelopen maand. Maar hoe kan hij nu in hemelsnaam vertrekken en dus stelt hij zijn pensioen uit en blijft op zijn post om ernstig zieke corona- patiënten te helpen. In heel Nederland en ook in onze gemeente lukt het onze mensen in het onderwijs om in korte tijd lessen digitaal aan te bieden, wat een kanjers! Ondernemers slaan de handen ineen en er worden ingrijpende aanpassingen verricht. De druk op allerlei sociale voorzieningen (bijvoorbeeld voedselbanken, sociale diensten) neemt toe en in korte tijd slagen de medewerkers er in om regelingen uit te voeren om de ergste nood te lenigen. Er worden hierbij kunststukjes geleverd, snel en professioneel. Ga er maar aan staan. Knap.

Normaalgesproken staat dit column vol meningen over politieke beslissingen. Vaak ook over hete hangijzers, meningsverschillen en andere verschillen van inzicht. Politici in beeld. Politici voorop.

Bij het bestrijden van de coronacrisis zie je dat juist beleidsuitvoerders met uitzonderlijke flexibiliteit en met hart en ziel hun werk doen. En dat terwijl er juist nu ontzettend veel van ze wordt gevraagd. Van de leraar in onze gemeente die het klaar speelt om het lesprogramma aan te bieden tot de vrijwilligers van Helpende Handjes Wijk bij Duurstede. Van een oorlogsveteraan in Engeland die niet aan de zijlijn wil toekijken tot onze mensen in de zorg die echt alle zeilen bijzetten. Mensen die vooraan staan en helpen. Bestuurskundigen noemen ze ook wel de beleidsuitvoerders. Ik noem ze stuk voor stuk helden.

Daarom deze week geen column over politieke beslissingen. Dit keer van mij geen bespiegeling over de gemeenteraad van onze gemeente. Maar gewoon een diepe buiging van mij voor onze mensen in zorg, welzijn, veiligheid en alle andere maatschappelijke takken en niet te vergeten al die vrijwilligers die vooraan staan bij het bestrijden van de gevolgen van de coronacrisis. Petje af.

Bart van Asperdt
D66 Wijk bij Duurstede

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie