Opvang kinderen op scholen en kinderopvang

Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE De regering sloot alle scholen sinds maandag 16 maart voor het normale lesprogramma. Er is een groep kinderen, die ondanks dit op school of bij de kinderopvang kan worden opgevangen. Dit heeft het Rijk gezegd. Het gaat om kinderen van wie de ouders/verzorgers een cruciale functie hebben. Denk daarbij aan werk in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Ook betreft het kinderen, van wie de ouders/verzorgers betrokken zijn bij een cruciaal proces in de samenleving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de elektriciteits- of drinkwatervoorziening. Ouders die van de opvang gebruik willen maken, kunnen contact opnemen met de school of kinderopvang van hun kinderen.

[PER KERN] Vanaf volgende week mogelijk opvang per kern.  In de gemeente Wijk bij Duurstede is de opvang deze week nog op de eigen school of kinderopvang, waar het kind normaal ook naartoe gaat. Met ingang van volgende week gaan de betrokken organisaties kijken of dit per kern (Wijk bij Duurstede, Langbroek en Cothen) geregeld kan worden.

[RECHT OP OPVANG] Wanneer een van de ouders werkt in cruciaal proces. Omdat de opvangregel niet voor iedereen duidelijk is, stellen de gemeente, het onderwijs en de kinderopvang een voorwaarde. Wethouder Wil Kosterman legt uit: „Deze opvang is niet voor iedereen. Een van de ouders moet in een cruciaal proces werken, om in aanmerking te komen voor deze noodopvang. Hierbij gaan we ervan uit, dat de ouders / verzorgers eerst zoeken naar een andere oplossing voor de opvang van hun kinderen. Dat kan bijvoorbeeld opvang zijn bij buren of vrienden, zolang de kinderen geen klachten hebben. Natuurlijk geldt dat ook voor de noodopvang. Kinderen die hoesten en/of keelpijn en/of koorts hebben, moeten thuis blijven."

Het sluiten van scholen en kinderopvang is bedoeld als hygiënemaatregel. Zo komen zo weinig mogelijk mensen en kinderen met elkaar in contact. Hierdoor verkleint de kans op besmetting flink. Deze maatregel mist zijn doel als teveel kinderen naar de opvang gaan. Daarom is deze noodopvang alleen voor kinderen van ouders/verzorgers, die het echt nodig hebben.

Als het noodzakelijk is, zorgt de gemeente ook voor avond- en/of weekendopvang. Die avond- of weekendopvang is voor kinderen tot 14 jaar. Wethouder Kosterman: „Ook daarbij gaan we ervan uit, dat de ouders/verzorgers eerst zelf opvang hebben gezocht in hun eigen omgeving. Lukt dat niet, dan kan de gemeente voor opvang zorgen, wanneer dit een dag van tevoren gemeld is." Wie zijn/haar kind(eren) wil aanmelden voor deze avond- of weekendopvang, kan een e-mail sturen naar e.tolboom@wijkbijduurstede.nl.

advertentie