Felicitaties voor Jan en Toos Giebels van burgemeester Iris Meerts
Felicitaties voor Jan en Toos Giebels van burgemeester Iris Meerts Ali van Vemde

Jan en Toos Giebels 60 jaar getrouwd; we hebben veel van de wereld gezien

30 mei 2023 om 13:02 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 17 mei vierde het echtpaar Jan en Toos Giebels-van den Berg het 60-jarig huwelijk. Een week later kwam burgemeester Iris Meerts het echtpaar feliciteren met deze bijzondere dag. Een huis vol bloemen, een kaart van de Koning en Koningin en een brief van de Commissaris van de Koning maakte het extra feestelijk. Het jubileum zal later dit jaar worden gevierd met familie en vrienden.

Jan Giebels schreef zich in 1958 in bij de mariniers. In 1960 leerde hij Toos kennen bij een nichtje in Goesbeek. Toos werkte bij een typemachinebedrijf. Al heel snel moesten ze afscheid nemen, want Jan moest naar Nieuw-Guinea voor twee jaar. Een periode van wekelijks een brief schrijven volgde. Na terugkomst zijn ze al snel getrouwd. Tot 1992 was Jan bij de mariniers en was hij betrokken bij missies over de hele wereld. Het echtpaar kreeg twee kinderen, de eerste is geboren toen ze nog in Cuijk bij haar moeder inwoonden. Het tweede kind werd geboren in hun eigen huis in Hoogvliet. Eind jaren zestig verhuisden ze naar Wijk bij Duurstede. „Op 31 maart 1969 kregen we hier een flat. Wijk had toen nog geen zesduizend inwoners. We werden al direct goed opgevangen door de Wijkse mensen.” Om snel mensen te leren kennen ging Jan op voetbal bij SVW, dat later met Dorestad werd samengevoegd tot CDW. Acht maal drie jaar zat hij in het bestuur. Zelf voetbalde hij tot zijn 59ste bij de veteranen.

LANG VAN HUIS De opvoeding van de kinderen kwam vooral op Toos neer, omdat Jan altijd langere tijd van huis was. Daarnaast werkte ze, toen de kinderen naar school waren, bij Inventum aan de Volderstraat. Inmiddels heeft het paar ook vier kleinkinderen en achterkleinkinderen. Na zijn tijd bij de mariniers heeft Jan nog lange tijd gewerkt als chauffeur bij autobedrijf Van Kerkhof. Toos deed vrijwilligerswerk bij het E&E. Jan is nog steeds actief als vrijwilliger bij de biljartclub van het E&E.

DE HELE WERELD OVER Het echtpaar heeft veel van de wereld gezien. Heel bijzonder was de reis die ze samen met vrienden maakten naar Nieuw-Guinea. „De mooiste vakantie die ik heb meegemaakt,” zegt Toos daarover. Bijna dertig keer liep Jan de vierdaagse en hij zou heel graag die dertig keer vol maken. Dat gaat helaas vanwege de gezondheid niet meer lukken, maar ze kijken samen terug op een mooi leven. „We hebben zo veel gedaan en meegemaakt.”

Het echtpaar Giebels werd in de bloemen gezet
Ali van Vemde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie