Het 60-jarig bruidspaar met loco-burgemeester Eric Balemans
Het 60-jarig bruidspaar met loco-burgemeester Eric Balemans Ali van Vemde

Roel en Greet van Veen-Walhout vieren 60-jarig huwelijk

4 maart 2020 om 15:00 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is een gezellige drukte bij Roel en Greet van Veen op deze maandagochtend. Het is dan ook een bijzondere dag. Het echtpaar viert het 60-jarig huwelijk. Loco-burgemeester Eric Balemans komt namens de gemeente het paar feliciteren en overhandigt het 'boterbriefje', een gewaarmerkte kopie van de officiële trouwakte. En natuurlijk is er een brief van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en de Commissaris van de Koning.

Ali van Vemde

Deze feestdag is een beetje anders, want Greet is net een dag uit het ziekenhuis. „Ik heb suikerziekte en de medicatie moest opnieuw worden geregeld. Prettige bijkomstigheid is dat ze hebben ontdekt dat er glas in mijn knie zit. Veertig jaar geleden kreeg ik een auto-ongeluk en voelde ik dat er glas in mijn knie zat. Nu bleek dat ik gelijk had."

CANADA Ze groeiden allebei op in Utrecht. Bij de dansles, waar Roel was met een vriend, ontmoette hij de broer van Greet en ging met hem mee naar huis. Toen hij haar zag was het liefde op het eerste gezicht. Bij haar duurde het een paar dagen. Roel woonde aan de andere kant van de stad en dat was in die tijd een behoorlijke afstand. Na een verkeringstijd van drie jaar trouwden ze, Roel was 21, Greet 20 jaar. Nog geen maand daarna trokken ze samen met een neef, naar Canada. Op 30 maart vertrok de Rijndam uit Rotterdam. Het was een zware reis. De eerste dag zaten er nog 16 mensen aan tafel, de dag daarna nog maar twee, Greet en een andere reiziger. De rest was zeeziek. De boot kwam aan in Quebec, waar de ijsschotsen tegen de boot aansloegen. Daarna zaten ze drie dagen in de trein naar Whitehorse. Er was hun een huis en werk beloofd, maar het huis was niet af en werk was er niet. Roel kreeg uiteindelijk werk bij een supermarkt, eerst in het magazijn, daarna ook in de winkel. Hij kan er prachtige verhalen over vertellen. Ze bleven er drie jaar. Het was er primitief en erg koud, maar het was een fijne tijd. Na de geboorte van hun zoon gingen ze terug naar Nederland, ook omdat de ouders graag hun kleinkind in de buurt hadden.

TERUG IN NEDERLAND Roel ging na terugkomst werken bij Philips in Eindhoven. Eerst woonden ze een een tijdje in bij ouders tot ze in Best een huis vonden. Later werkte hij bij Kodak in Odijk tot deze ging sluiten. In Nederland kregen ze nog een dochter. Het paar heeft twee kleinkinderen. Ze wonen inmiddels 42 jaar in Wijk bij Duurstede, eerst op de Zeeuwse Steen en nu aan de Warande.

Roel en Greet houden er van om op vakantie te gaan. Door de ziekenhuisopname was dat nu niet mogelijk, maar het 50-jarig huwelijk werd ook tijdens een vakantie gevierd. Stilzitten kan Roel niet goed. Naast voetbal houdt hij van kaarten. "En van samen ruzie maken over de televisie," vult Greet aan.

advertentie
advertentie