In de tuin, met de molen en de kerk op de achtergrond.
In de tuin, met de molen en de kerk op de achtergrond. Ali van Vemde

Arie en Dennie Hoogendijk uit Cothen zijn 50 jaar getrouwd en wonen op een prachtig plekje

Mensen

COTHEN Op een steenworp afstand van Kasteel Rhijnestein wonen Arie en Dennie Hoogendijk-Verbeek. Een prachtig plekje waar ze met veel plezier wonen. De woning hoort bij het kasteel en om hier te mogen wonen zorgt Arie 12 uur per week voor het onderhoud van het groen. In de tuin van de woning ontvangt het echtpaar loco-burgemeester Hans Buijtelaar, die als cadeau namens de gemeente het ‘boterbriefje’, de gewaarmerkte kopie van de originele trouwakte, overhandigt.

door Ali van Vemde

Voordat het echtpaar in Cothen kwam wonen, woonden ze in Nieuwerkerk a/d Ijssel en Reeuwijk. In Cothen kwamen ze regelmatig om het graf van haar ouders te bezoeken. Het is heel bijzonder dat ze deze woning kregen, want ook haar grootouders woonden in dit huis en haar opa verzorgde destijds het groen. „Als kind heb ik hier veel gespeeld.” In 2001 wilden ze nog eens wandelen in de tuin van Rhijnestein en ze belden netjes aan bij het kasteel om te vragen of dat mocht. Lidth de Jeude kwam aan de deur en vertelde dat ze nog iemand zochten die het groen wilde onderhouden. Nu had Arie een fulltime baan bij de douane, maar ook vanwege zijn agrarische achtergrond, besloten ze hier met hun jongste kind, een nakomertje van 8 jaar toen,  te gaan wonen. De andere drie kinderen waren inmiddels het huis uit en bleven in de buurt van Rotterdam wonen. Deze jongste zoon woont sinds enkele jaren in Finland. Vorig jaar brachten ze hem een bezoek. „Het is een prachtig land.”

Al wilde Arie eigenlijk gaan varen, wat van zijn moeder niet mocht, of naar de bosbouwschool, dat niet kon met ULO A, het werd de douane. Op verschillende posten in het land heeft hij gewerkt. „Ik had een gevarieerd werkpakket en heb er met veel plezier gewerkt.” De vader van Dennie werkte bij de politie en het gezin verhuisde meerdere malen. Als dochter van een politieman werd ze goed in de gaten gehouden en moesten vriendjes van goede huize komen. Ook de kappersschool zat er niet in, dat was veel te gevaarlijk voor een jong meisje in het centrum van Den Haag. Ze ging werken bij een winkel in luxe artikelen, bij een supermarkt en als ponstypiste. Arie en Dennie ontmoetten elkaar in de discotheek in Gouda. Ze bewaren goede herinneringen aan de tijd op de motor van Arie. Dat was in 1970, twee jaar later trouwden ze. Weer twee jaar later werd de eerste van drie kinderen geboren, na 18 jaar kwam de jongste. „Een flink leeftijdsverschil, hij scheelt maar vier jaar met zijn neefje.” Het echtpaar heeft zeven kleinkinderen.

Als lid van de Historische Tractor Club ‘De Krommerijn’ reed Arie afgelopen weekend mee met de tractortocht bij het Kersenfestival op één van zijn drie oude trekkers. Ook familie uit Frankrijk kwam over om mee te rijden. Dennie houdt van tuinieren, vooral de dahlia’s zijn haar trots. Ook houdt ze van lezen.

Samen met alle kinderen en kleinkinderen is het 50-jarig huwelijksfeest gevierd met bowlen, lasergames en steengrillen. „Fijn om allemaal bij elkaar te kunnen zijn.”

Op het bankje van oma
advertentie
advertentie