Jacqueline en Dirk Kuijer.
Jacqueline en Dirk Kuijer. Eigen foto

#wijzijnwijk - Dirk houdt van zijn stad

Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Dirk Kuijer (66) woont samen met zijn vrouw Jacqueline en hondje Spike in het centrum van Wijk bij Duurstede. Dirk woont al zijn hele leven in en rond de binnenstad. Er is altijd iets te doen, volgens hem. Als echte Wijkenaar kent hij de stad als zijn broekzak. 

door Nieke Eigenhuis

,,Het is fantastisch wonen hier. Er is een hoop te doen en de omgeving is prachtig.” Dirk is een fanatiek wandelaar en heeft al meerdere keren lange tochten gelopen. ,,Je kan vanuit Wijk alle kanten op. Het ligt heel centraal en we hebben prachtige natuur in dit deel van Nederland. ’s Morgens vroeg loop ik wel eens over de dijk met de zonsopgang, dan zie je herten voorbijrennen. Dat is heel waardevol.” 

Dirk komt uit een groot gezin. ,,We waren vroeger met z’n tienen, daardoor leerden we onszelf goed te vermaken. Kinderen spelen nu op hun tablets of gamecomputers, maar wij deden vroeger aan slootje springen en bootje hangen in de Lek.” Hij weet nog precies hoe het ging. ,,We hielden ons vast aan de achterkant van een boot die langs voer en lieten ons meesleuren tegen de stroming in. Op een gegeven moment lieten we los, en werden we door het water automatisch teruggedreven naar ons plekje aan de oever. Heel simpel, en zo leuk.”

Inmiddels is Dirk gepensioneerd timmerman. Hij heeft 50 jaar in de bouw gewerkt in de regio. ,,Eigenlijk heb ik het meeste van mijn vak geleerd door vragen te stellen. ‘Hoe doet u dit, hoe maakt u dat?’, dan leer je het best. Ik vond altijd dat mijn handen moesten kunnen maken wat mijn ogen konden zien.” 

De passie die hij had in zijn werk is door de jaren heen verschoven naar het wandelen. Maar, de natuur moet dan wel schoon zijn om je heen. Dat is Dirks grootste ergernis. ,,Er ligt zo veel rotzooi langs de kant van de weg. Als ik iets zou kunnen veranderen aan Wijk bij Duurstede, dan was het dat wel. Overal zie je plastic, lege verpakkingen, blikjes en ander vuilnis slingeren. Ik vind dat de gemeente daar meer aan moet doen. We verpesten anders ons prachtige Wijk.”

Gelukkig is Dirk zelf meer dan trots op het mooie Wijk bij Duurstede. Hij houdt van de terrasjes, de mensen, de festivals en de gezelligheid. Zo kent hij het al zijn hele leven. ,,Natuurlijk is er van alles veranderd, maar het is en blijft wel mijn ‘Waik’.”

advertentie