De Windroos deed mee met de grote Wetenschapsdag
De Windroos deed mee met de grote Wetenschapsdag De Windroos

Een dag vol wetenschappelijke lol op De Windroos

Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Elk jaar doen de kinderen van de Windroos mee met de grote Wetenschapsdag, een dag vol onderzoek georganiseerd door de Universiteit Utrecht. De onderwerpen zijn elk jaar totaal verschillend maar deze keer was het onderwerp wel heel speciaal, namelijk humor.  

Niet iedereen vindt dezelfde grap leuk, hoe zit dat precies?  Stap voor stap hebben de kinderen vanaf groep 4 hier onderzoek naar gedaan. Moppen werden verteld, moppen werden in categorieën verdeeld, reacties werden gemeten, scores werden bijgehouden. Het meest geschikte meetinstrument werd vastgesteld en voor de groepen bleek dit verschillend te wezen. Een applausmeter, een smileymeter of meten aan de hand van een cijferscore. Begrippen als subjectief en objectief werden behandeld. Al het onderzoek was erop gericht op het vinden van de topmop van de klas.  

Aan het eind van de dag kwamen de kinderen bij elkaar in de hal van de school en werd er bepaald wat de topmop van de school is. Deze mop hebben we dan weer doorgegeven aan de Universiteit en zo zijn we met veel scholen op zoek naar de leukste mop van Nederland.

Kinderen hebben ervaren hoe er onderzoek wordt gedaan. Hoe lastig het is om dingen goed te meten en dit te interpreteren. Er bleek veel te leren, de grap stond centraal maar het onderzoek was buitengewoon serieus! 

 De mop van Jonas uit groep 6 was onze topmop en die willen we jullie natuurlijk niet onthouden: twee oenen klimmen op een flat. Vraagt de ene oen aan de andere of hij een steen naar beneden wil gooien. Dat doet de ene oen. Dan vraagt de eerste oen of de tweede een baksteen naar beneden wil gooien. Dat doet hij ook. Dan vraagt hij of hij een bom naar beneden wil gooien en ook dat deed de tweede oen. Ze klommen weer naar beneden en komen een huilend meisje tegen. Ze vroegen waarom ze huilde en het meisje vertelde dat ze een steentje op haar voet had gekregen. Een stukje verderop kwamen ze een huilend jongetje tegen die hun vertelde dat hij een baksteen op zijn hoofd had gekregen. Nog een stukje verder kwamen ze een lachend jongetje tegen. Ze vroegen hem waarom hij lachte. Hij zei: “toen ik een scheet liet ontplofte mijn hele huis!”. 

advertentie
advertentie