Lonneke Noteboom in Kenia
Lonneke Noteboom in Kenia Lonneke Noteboom

(H)éérlijk Koffie; een nieuwe Wijks / Keniaanse samenwerking

5 augustus 2020 om 15:36 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE In de rubriek 'Groeten uit' in deze krant kwam enige tijd geleden Lonneke Noteboom aan het woord over haar tijd in Kenia. Tijdens haar verblijf maakte ze samen met moeder Monica een reis door de koffieproducerende regio van het land en werd daar gegrepen door de kracht van de Keniaanse koffieboeren. Monica: ,,We zagen elke dag weer hoeveel liefde, passie en uitdagingen er schuilgaan achter elke kop koffie die we drinken. Tegelijkertijd krijgt de boer hier op de huidige koffiemarkt erg weinig voor terug.” Vandaag de dag wordt namelijk 99% van alle koffie als rauwe, groene bonen geëxporteerd naar het Westen om daar geroosterd te worden. Dit betekent dat een koffieboer vaak maar €2 verdient aan een kilo groene koffiebonen, terwijl deze kilo na het branden in het Westen zo’n €30 kost. De waarde toevoeging en de winst komen dus terecht in het Westen. ,,Dit moet anders kunnen!”, dachten Monica en Lonneke.

De kersverse sociale onderneming '(H)éérlijk Koffie', die door moeder en dochter is opgericht, vindt dat koffieboeren een eerlijke prijs verdienen én dat waardetoevoeging ook in het koffieproducerende land moet blijven. Daarom werken ze samen met Spring Valley Coffee, een koffiebrander in Nairobi, die Keniaanse boeren standaard een hogere prijs kan betalen door de bonen in Kenia te verwerken tot verpakte koffie. Lonneke: ,,Wij als (H)éérlijk Koffie importeren deze koffie eerlijk uit Kenia, heerlijk voor bij jou thuis. Tegelijkertijd vertellen we het verhaal achter elke kopje, van de Keniaanse boer tot de brander en de Afrikaanse designer van de verpakkingen. Zo weet je precies hoe de bonen bij jou in de machine zijn beland."

HET AANBOD OP DE (WIJKSE) KOFFIEMARKT Inmiddels zijn de eerste stappen op de koffiemarkt gezet. Vrienden, familie, collega’s en buren konden via een virtuele koffieproeverij kennis maken met de verschillende smaken. Enkele dagen voor de proeverij ontving iedere deelnemer 3 soorten Keniaanse koffiebonen die op de smaak kon worden beoordeeld. Daarnaast was er live contact met de Keniaanse partner voor een tour door de branderij, en bracht de Wijkse expert Marco Stoelinga de deelnemers de beginselen van het proeven bij. In de toekomst zullen deze proeverijen vaker worden georganiseerd. Ook zet (H)éérlijk Koffie in op koffie cadeaupakketten en maandelijkse koffie abonnementen. ,,We hopen natuurlijk meer Wijkenaren, van individuele koffiegenieters tot de koffietentjes op de Markt, te enthousiasmeren voor deze (h)éérlijke koffie”, aldus Lonneke.

Mocht je willen deelnemen in toekomstige proeverijen, stuur dan een e-mail naar info@heerlijkkoffie.com of bel 0651031052. Mocht je nu al enthousiast zijn over dit initiatief en meer willen lezen, of zelfs al koffie willen bestellen dan kan je altijd even kijken op de website: www.heerlijkkoffie.com 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie