Meester Henk
Meester Henk De Hoeksteen

Een herinnering aan Meester Henk: ,,Ik ben er geweest”

27 juli 2020 om 11:25 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 18 juli is Henk van der Zanden overleden. Heel veel leerlingen en ouders zullen met waardering aan hem terugdenken. Voordat voor basisschool De Hoeksteen in de Horden op 1 oktober 1980 de eerste paal geheid werd, was Henk al intensief bezig geweest om de school op te zetten. Samen met Tiny Aquina werden de plannen gemaakt en de leermiddelen aangeschaft. Een hele klus.

Meester Henk startte een klasje van vijf leerlingen in een noodlokaal en in oktober 1981 werd het gebouw officieel geopend. Onze eerste leerling Ingeborg onthulde het kunstwerk “De Hoeksteen” op de speelplaats. Henk wilde een kunstwerk waar de kinderen ook wat aan hadden en zo hebben in de loop der jaren heel wat kinderen in de Hoeksteen kunnen klimmen.

Henk hield ervan om ongedwongen onderwijs te geven. Hij kon prachtige verhalen vertellen en hechtte veel waarde aan een gemoedelijke, gezellige sfeer. Hij kon de leerstof duidelijk uitleggen. Hij kon goed inschatten wat kinderen nodig hadden. Leerlingen die het moeilijk hadden, konden rekenen op de steun van meester Henk. Vaak liet hij deze kinderen klusjes doen, waardoor zij zich gezien voelden. Ook hoorde ik vaak van kinderen dat de meester leuke grapjes kon maken.

Daarnaast organiseerde Henk veel activiteiten. De eerste jaren gingen we op de fiets met de hele school op kamp in Leersum. Als leerkracht van groep 8 heeft Henk heel veel musicals geleid en veel schoolkampen georganiseerd. Henk was er een ster in om ouders te laten participeren in allerlei activiteiten, zodat het schoolleven extra leuk werd voor de kinderen.

Humor was sowieso belangrijk voor Henk. Hij kon gevat uit de hoek komen en hield van woordgrappen. Menig 1 aprilgrap heeft hij bedacht. Ik weet nog in de tijd dat de koffie erg duur was, dat Henk de ouders meedeelde, dat hij een flinke voorraad pakken koffie op de kop had weten te tikken en dat zij voor 1 gulden (toen nog) maximaal 20 pakken konden komen kopen. Wat een plezier had hij erin dat veel moeders op 1 april met boodschappentassen kwamen aangelopen. Een kopje koffie stond natuurlijk wel klaar!

Een bijzondere herinnering heb ik aan een waardevolle map die ik ontving van Henk, toen ik voor een aantal jaar naar het buitenland vertrok. Behalve van de leerlingen die toen op school zaten, kreeg ik tientallen mooie brieven van kinderen die al jaren de school verlaten hadden. Henk was langs deze kinderen gegaan om te vragen of ze een brief met herinneringen voor mij wilden maken.

Nadat de Antoniusschool in 1995 opgeheven werd en fuseerde met de Hoeksteen, koos Henk ervoor wegens gezondheidsredenen om niet langer directeur te blijven maar om leerkracht te worden. Heel wat jaren heeft meester Henk onderwijs gegeven aan de kinderen in de bovenbouw. Werk wat hij met veel plezier gedaan heeft en waarvoor hij zich met hart en ziel heeft ingezet. Toen Henk 25 jaar op De Hoeksteen was, kreeg hij een ambtsketen met een Hoeksteentje uitgereikt, omdat wij hem echt de burgemeester van De Hoeksteen vonden.

Toen hij afscheid nam van zijn loopbaan in het onderwijs werd het schoolplein eervol naar hem vernoemd: Het meester Henk plein.

Bedankt meester Henk voor alles wat je voor heel veel leerlingen en hun ouders gedaan hebt. Ik heb vele jaren prettig met je kunnen samenwerken. Je bent er geweest en dat zullen we nooit vergeten.

Luus Wesseling, leerkracht en directeur op De Hoeksteen tot 2009

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie