Afbeelding

Buurtbewoners leggen portiektuintjes aan in Wijk bij Duurstede

10 mei 2023 om 10:00 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Buurtbewoners hebben portiektuintjes aangelegd in de wijk De Engk in Wijk bij Duurstede. Dit deden ze samen met sociaal onderneming Natuurlijk heel leuk. De aanleg is een initiatief van woningcorporatie Woonin. Ook de gemeente Wijk bij Duurstede draagt geld bij.

Op zaterdag 22 april legden de bewoners samen de tuin aan op de Agricolastraat. Op 29 april waren twee tuintjes aan de Dirk Fockstraat aan de beurt. Elke tuin wordt onderhouden door minimaal één bewoner van de portiek.

..We beplanten de tuinen met een combinatie van vroege bloeiers en laatbloeiers. De bewoners konden meedenken wat voor kleuren en soorten ze wilden hebben”, vertelt Petra Ekhardt van Natuurlijk heel leuk tijdens de aanleg. Vorig jaar startte het sociaal natuurbedrijf al met een buurtmoestuin in de wijk. Petra: ,,Je moet gewoon beginnen. Dan zie je dat het enthousiasme in de buurt om te vergroenen langzaam groeit.”

Zelfbeheerder

Dat enthousiasme geldt zeker voor bewoner Maaike Heybroek. Tot voor kort wist ze niet dat ze groene vingers heeft. Nu is ze zelfbeheerder van de tuin aan de Agricolastraat. Via de buurtmoestuin in De Engk kwam ze in contact met Natuurlijk heel leuk. ,,Ik hoorde dat ze bewoners zochten om de tuintjes bij te houden. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.”

Maaike is erg blij met het tuintje naast haar portiekdeur. Ze wipten 24 tegels en plaatsten een houten rekje langs de flatmuur voor klimplanten. Dit deden Natuurlijk heel leuk en de bewoners ook bij de portiektuinen aan de Dirk Fockstraat.

De aanleg van de portiektuintjes is een initiatief van woningcorporatie Woonin. Het is een cadeautje aan de bewoners na het afronden van de renovatie van de portieken. Woonin en de gemeente Wijk bij Duurstede deelden samen de kosten voor de aanleg. Tegels verwijderen en vervangen voor groen draagt bij aan een klimaatbestendige gemeente. Zo loopt water beter weg en zorgt groen voor verkoeling als het heet is.

Gratis Tegeltaxi

,,Zelf tegels verwijderen en uw tuin of gevel vergroenen? Kijk op wijkbijduurstede.nl/tegeltaxi hoe u de tegels gratis laat ophalen door de gemeente. Inwoners kunnen hun verwijderde tegels aanmelden bij het NK Tegelwippen, waar Wijk bij Duurstede aan meedoet. Tot 31 oktober gaan gemeenten de strijd met elkaar aan. Door de tegels in te voeren op nk-tegelwippen.nl, helpt u Wijk bij Duurstede naar een hogere eindpositie.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie