Een mooie bijdrage voor het hospice
Een mooie bijdrage voor het hospice Hospice Duurstede

'Door een hospice kan de mantelzorger weer familie worden'

Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE "Gasten die in ons hospice komen zijn blij dat ze hier mogen zijn. Ook de familieleden zijn dankbaar. Je ziet iedereen opknappen. Dat is heel mooi om mee te maken."

"Soms is het voor de familie lastig om de zieke naar een hospice te brengen. De een is opgelucht omdat hij de zorg aan een ander mag overdragen, de ander voelt zich schuldig omdat hij het niet meer zelf kan. In heel veel gevallen is het zo dat de situatie thuis zo zwaar is dat de familie de zorg eigenlijk niet meer aankan", vertelt bestuurslid Annelies Huffmeijer van Stichting Hospice Duurstede.

[LIEFDE EN AANDACHT] ,,Door een hospice kan de mantelzorger weer familie worden en rustig op bezoek komen. Onze vrijwilligers nemen niet alles uit handen, maar als de familie er niet kan zijn wordt er voor de gast gezorgd. Ze krijgen liefde en aandacht."

[BIJNA-THUIS-HUIS] Annelies zat in de initiatiegroep van het hospice in Wijk bij Duurstede. "Ouderen vinden het belangrijk om de zorg dichtbij huis te houden. Het is heel prettig om binnen de gemeenschap te blijven waar je je goed voelt. En zo zijn we stapje voor stapje begonnen om het bestuur de stichting op te richten. Dat was het begin van ons bijna-thuis-huis."

[NIEUWE LOCATIE] Inmiddels is de stichting verhuisd naar een nieuwe locatie waar meer ruimte is om nog meer gasten op te vangen. ,,We hebben een oude huisartsenpraktijk omgebouwd. We zijn van twee naar vier bedden gegaan", legt bestuurslid Cor van Echtelt uit. ,,Gemiddeld hebben we een bezetting van 80 procent. Dat is nog hoger dan op de oude locatie. We hadden niet verwacht dat er zoveel behoefte was. We hebben ons werkgebied zelfs stilzwijgend uitgebreid. Er komen nu ook gasten die buiten de gemeente wonen."
 

[BETROKKEN] ,,Dat komt ook door de gemeente Wijkse gemeenschap", vult Annelies aan. ,,Iedereen is erg betrokken. Mensen weten inmiddels dat we er zijn en het wordt breed gedragen. Iedereen heeft direct of indirect weleens te maken met een hospice. We zijn erg blij dat we nu meer mensen kunnen helpen. Het is heel vervelend om te moeten zeggen dat er geen plaats is."

[OASE VAN RUST] Het nieuwe gebouw is een oase van rust. ,,Mensen komen een andere wereld binnen. Iedereen die hier binnenkomt, laat de hectiek achter zich. Men vindt het heel prettig om hier te zijn."
,,Het is voor de gasten fantastisch dat we dit verblijf kunnen bieden. Ook voor de vrijwilligers is de nieuwe locatie mooi. Op de oude plek kwamen we ruimte tekort. Nu hebben ook zij fijne werkplekken." Ongeveer zeventig zestig vrijwilligers zetten zich in voor het hospice. ,,Ze zijn erg betrokken", zegt Cor. ,,Ik heb diep respect voor hen. Zij doen het eigenlijk."

[TIP] Cor heeft een tip voor initiatiefnemers die steun willen aanvragen voor een project. ,,Wees open en transparant. Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt en breng dat over." Dankzij de steun van het Oranje Fonds kon de stichting onder meer nieuw aangepast meublair aanschaffen. De stichting kreeg een bedrag van € 16.000,=.

advertentie