Ria Sprang in de bibliotheek
Ria Sprang in de bibliotheek Gemeente Wijk bij Duurstede

Meedoen is belangrijk: jeugdfonds Sport & Cultuur helpt kinderen

Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Dankzij het Jeugdfonds Sport & Cultuur kunnen alle kinderen meedoen aan de samenleving. Ook als het gaat om sport, muziek, dansen, theater of tekenen. Dit fonds betaalt de contributie en bijvoorbeeld kleding als ouders dat niet kunnen.

In Wijk bij Duurstede is Ria Sprang werkzaam bij Stichting Binding. Daarnaast zet zij zich als vrijwilliger in bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Zij vertelt over het belang voor het kind. En over hoe deze regeling werkt. "Meedoen in de maatschappij is belangrijk. Zo maken kinderen vrienden en bouwen ze aan hun zelfvertrouwen. Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze mee kunnen doen en voor kinderen met een niet Nederlandstalige achtergrond helpt het bij de ontwikkeling van hun taal. Om je weg te vinden in de maatschappij heb je sociale contacten nodig." Maar behalve het maken van vrienden is ook het ontdekken of bezig zijn met je passie belangrijk. "Bewegen is sowieso goed voor kinderen," vertelt Ria. "Maar ook tekenen, theater of muziek maken is plezier, omdat kinderen zo bezig kunnen zijn met wat ze leuk vinden. En dat is gewoon heel fijn."

[VOOR WIE] Voor wie is dit Jeugdfonds Sport & Cultuur er? "In Wijk bij Duurstede kunnen mensen met een laag inkomen hier voor hun kinderen een aanvraag doen. Een laag inkomen wil zeggen dat het inkomen 130 % van het bijstandsnorm of lager is. Maar ook mensen die bij de voedselbank komen, of in de schuldhulpverlening, komen in aanmerking. We keren geen geld uit, maar storten contributie of lidmaatschapsgeld direct aan de vereniging. Als er dan nog materialen nodig zijn die niet bij de contributie zijn inbegrepen, worden die ook geregeld." De aanvragen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur lopen via intermediairs oftewel tussenpersonen. Dan kan een leerkracht zijn op school, of een jeugd- of schuldhulpverlener. Maar ook een buurtcoach of het sociaal wijkteam kan een aanvraag indienen. "Veel mensen kennen de mogelijkheid nog niet, vandaar dat we er extra aandacht op vestigen. Helemaal aan het begin van een nieuw schooljaar of sportseizoen. Via via komen de aanvragen dan bij ons binnen. En mensen die er meer over willen weten, kunnen op het inloopspreekuur van Grip op de Knip van Stichting Binding informatie krijgen." Dat inloopspreekuur bestaat nu een jaar en wordt al veel geraadpleegd.

[OPROEP] De oproep van Ria: "Laat je informeren! Er is veel mogelijk en dat zijn allemaal belangrijke regelingen die echt een verschil maken. Dus voel je niet bezwaard, het is belangrijk voor kinderen om mee te kunnen doen." Haar doel voor 2019: 100 aanvragen kunnen goedkeuren. "Vorig jaar hadden we ongeveer tachtig aanvragen waarmee we heel veel kinderen een steuntje in de rug hebben kunnen geven. Maar ik denk dat er nog meer kinderen zijn die hier behoefte aan hebben, en meer mensen moeten ervan weten zodat ook die kinderen geholpen kunnen worden. De samenleving is er voor iedereen!"

Ria Sprang wil graag verbinding maken als consulent bij Stichting Binding. "Stichting Binding verzorgt voor Wijk bij Duurstede alle ondersteuning voor inwoners, van scootmobiel tot studielaptop en van judo tot mantelzorg," lacht ze. "In het verleden kenden we Jong Wijk in Beweging. Dat was de basis van het Jeugdfonds Sport en dat is nu uitgebreid met cultuur. De kern is en was 'meedoen in de maatschappij'. Dat vind ik heel mooi aan mijn werk."

advertentie