De introductie van de Hans Nijhof kunst & cultuur prijs
De introductie van de Hans Nijhof kunst & cultuur prijs Ali van Vemde

68 aanmeldingen voor Hans Nijhof kunstprijs

13 april 2021 om 10:47 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Tot 31 maart mochten kunstenaars uit de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Wijk bij Duurstede een kunstwerk aanmelden om in aanmerking te komen voor de Hans Nijhof Kunstprijs. De winnaar mag het kunstwerk voor maximaal € 5.000,- verkopen. Deze kunstprijs is door de Stichting Culturele Regio in het leven geroepen om de regionale kunst te ondersteunen. De gemeenten, kunstkrant Arte-e-Cultura en de Stichting Culturele Regio brengen het bedrag bijeen.

door Ali van Vemde

Vorig jaar september werd tijdens de kunstexpositie op Landgoed Sandenburg door burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bekendgemaakt dat vanaf 2021 jaarlijks de Hans Nijhof kunst- en cultuurprijs zal worden uitgereikt. Deze prijs is vernoemd naar Hans Nijhof, wethouder van Cultuur in de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens zijn leven maakte hij zich hard voor kunst en samenwerking in de regio en maakte hij de start van de Stichting Culturele Regio mogelijk door financiële en persoonlijke ondersteuning.

De inschrijving is nu gesloten en de jury gaat zich beraden. Uit de drie gemeenten meldden 68 kunstenaars zich aan. Zij hebben een beschrijving van hun kunstwerk opgestuurd, aangevuld met enkele foto’s. De jury bestaat uit de cultuurcoaches-coördinators van de betreffende gemeenten, twee afgevaardigden van de Stichting Culturele Regio, drie kunstenaars uit iedere gemeente en een afgevaardigde van de kunstkrant Arte-e-Cultura. Uit Wijk bij Duurstede zijn dit Annie van Hal en Henk Drok van de Culturele Regio, cultuurcoach Bo Hendriksen en kunstenaar Karin Boers. Uit de ingezonden kunstwerken zal een longlist worden gemaakt van 25 kunstwerken. De juryleden krijgen de werken digitaal aangeleverd. Van deze 25 werken zullen er uiteindelijk zeven overblijven en daaruit zal de officiële keuze worden gemaakt. Geen gemakkelijke taak, omdat de kunstwerken nogal kunnen variëren. De winnaar van de prijs zal bekend worden gemaakt tijdens de kunstexpositie op landgoed Zonheuvel In Doorn in juli. Tijdens deze expositie zal er ruimte zijn voor alle deelnemers die dit willen om hun werk te exposeren en eventueel te verkopen. 

De komende weken meer over Wijkse inzendingen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie