Drukbezocht Symposium ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’ in de Kromme Rijnstreek

13 sep, 10:17 Historie
Ali van Vemde
V.l.n.r.: Hans Renes, Jeroen Haan en Ad van Bemmel
V.l.n.r.: Hans Renes, Jeroen Haan en Ad van Bemmel

WIJK BIJ DUURSTEDE In een volle zaal in het Calypso Theater is vrijdag 9 september het boek ‘De dam bij Wijk & het Kromme Rijngebied in de middeleeuwen’ gepresenteerd tijdens het RAZU symposium. Burgemeester Iris Meerts was gespreksleider deze middag en ging na de verschillende toespraken in gesprek met het panel. Het eerste exemplaar van het boek is overhandigd aan dijkgraaf Jeroen Haan.

Sociaal geograaf dr. Ad van Bemmel ging in zijn toespraak vooral in op de 900 jaar oude ontginning. Vervolgens liet historisch geograaf prof. dr. Hans Renes aan de hand van afbeeldingen zien hoe het dorpenlandschap in de regio zich ontwikkelde. Voor archeoloog drs. Jan van Doesburg een moeilijker taak, hij maakte het onzichtbare zichtbaar. Aan de hand van verschillende foto’s liet hij de bezoekers raden welke kastelen op die plek hadden gestaan, veelal te herkennen aan een verhoging in het landschap of een vreemde bocht in de weg.  Al snel bleek de kennis hierover groot bij de aanwezigen. Ook sprak hij over Dorestad, waarvan niets meer te zien is. Om een Dorestadboerderij te kunnen zien moet men naar park Schothorst in Amersfoort.

PRESENTATI..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Bloemen graffiti fleurt fietstunnel Cothen op
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Markering wandeltocht Santiago de Compostella Utrecht-Wijk bij Duurstede
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu Werkgroep Kromme Rijn-corridor presenteert landschapsvisie voor buitengebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist, Driebergen en De Bilt
PREMIUM
Afbeelding
Overig Overlast door verwarde personen groeit ook in provincie Utrecht
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Natuurorganisaties eisen verhoging waterpeil Overlangbroek en Kolland, desnoods via de rechter
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1542 handtekeningen tegen zonneveld aan de Kapelleweg in Cothen, met reactie van wethouder Kosterman