De Kromme Rijn vertelt; een zeldzaam goed bewaard gebleven cultuurlandschap

15 aug, 08:08 ZOMERSERIE Historie
VVV Marijke van Eijkeren
Weidelandschap bij Wijk bij Duurstede
Weidelandschap bij Wijk bij Duurstede

REGIO Het Langbroek is een van de oudste en zeldzaam goed bewaard gebleven cultuurlandschappen in de provincie Utrecht. Omarmd door de Kromme Rijn aan de ene kant en de Utrechtse Heuvelrug aan de andere is het een wat beschut gelegen gebied, een verstilde enclave waar de grote doorgaande wegen omheen lopen. 

Door Kees Volkers

Het is de moeite meer dan waard om een keer een wandel- fiets- of kanotocht te maken door het Langbroek. Het is een relatief rustig gebied en de boerderijen, de kastelen, de waterwegen, de verkaveling en het grondgebruik zorgen voor veel afwisseling. Er valt veel te  genieten en het is frappant hoe goed we de ontginningsgeschiedenis van het gebied na al die tijd nog in het landschap af kunnen lezen.

BOERDERIJLINTEN Op de kop van de kavels, langs de ontginningsbasis, verrezen vanaf 1122 de boerderijen, waardoor de bekende lintbebouwing ontstond. Dit was een heel ander  patroon dan dat van de es- of engdorpen op het oude cultuurland, waar de boerderijen bij elkaar rond de brink stonden e..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Bloemen graffiti fleurt fietstunnel Cothen op
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Markering wandeltocht Santiago de Compostella Utrecht-Wijk bij Duurstede
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu Werkgroep Kromme Rijn-corridor presenteert landschapsvisie voor buitengebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist, Driebergen en De Bilt
PREMIUM
Afbeelding
Overig Overlast door verwarde personen groeit ook in provincie Utrecht
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Natuurorganisaties eisen verhoging waterpeil Overlangbroek en Kolland, desnoods via de rechter
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1542 handtekeningen tegen zonneveld aan de Kapelleweg in Cothen, met reactie van wethouder Kosterman