De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen

1 aug, 11:11 ZOMERSERIE Historie
Kees Volkers
Lekdijk bij Fort Honswijk
Lekdijk bij Fort Honswijk

REGIO Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) zorgt ervoor dat we droge voeten houden. Daarvoor regelt ze de totale waterhuishouding binnen haar werkgebied. Zo heeft ze onder meer de controle over alle waterlopen, plassen, sluisjes, stuwen, gemalen etc. De laatste jaren is daar de zorg voor de waterkwaliteit bij gekomen. Maar het allerbelangrijkste is het beheer en onderhoud van de Lekdijk. De organisatie daarvan voltrok zich eeuwenlang volgens vaste patronen, die hun sporen in het dijklandschap hebben achtergelaten.

door Kees Volkers

Het onderhoud van de dijk – herstellen van beschadigingen en verzakkingen, maaien, leggen van graszoden, repareren van de weg, op- en afritten – was in principe de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het perceel of de hoeve grenzend aan de dijk. Voor sommige delen van de dijk (dijkslagen) waren hele dorpen of gerechten dijkplichtig, dit konden gerechten zijn tot ver in het achterland. Zo was de dijk opgedeeld in erfdijkslagen of hoefslagen, een principe dat in het algemeen met de term ‘verhoefslaging’ wordt aangeduid. Wie voor welk deel verantwoordelijk was, werd bijgehouden in het dijkboek. 

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: In Zeist kon je goed jagen én fruit eten
PREMIUM
Afbeelding
Overig Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Wie was Jacob B?; dystopische roman van John Beringen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Deze zomer nog geen motorverbod op de Lekdijk