Kinderen vinden 3000 jaar oud schedeldak in Wijk bij Duurstede

23 mei, 09:23 Historie
Channa Cohen Stuart
Archeoloog Alexander van de Bunt bekijkt het gevonden schedeldak en maakt foto's
Archeoloog Alexander van de Bunt bekijkt het gevonden schedeldak en maakt foto's

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is precies twee jaar geleden dat kinderen tijdens het spelen bij de Nederrijn een bonk klei vonden. Bij het openbreken kwam er een bot tevoorschijn. De vader van deze kinderen dacht al direct dat dit wel eens iets bijzonders kon zijn. Een telefoontje naar stadsarcheoloog Channa Cohen Stuart zette het onderzoek in gang.

Cohen Stuart weet zich het moment nog goed te herinneren. „Het was in coronatijd toen ik het telefoontje kreeg. Er was iets gevonden en ze wisten eigenlijk niet goed wat ze hiermee moesten. Het bot was gevonden langs het water. Toen de klei er in het water was afgespoeld, bleek het een schedeldak te zijn. Het leek op de schedel van een mens, maar zag er wel raar uit. Er is nog gezocht naar meer, maar er werden alleen enkele losse stukjes bot gevonden. De vraag was dus vooral: waar komt het bot vandaan en hoe oud is het?” Google bracht geen uitkomst.

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Bloemen graffiti fleurt fietstunnel Cothen op
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Markering wandeltocht Santiago de Compostella Utrecht-Wijk bij Duurstede
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu Werkgroep Kromme Rijn-corridor presenteert landschapsvisie voor buitengebied tussen Utrecht, Bunnik, Zeist, Driebergen en De Bilt
PREMIUM
Afbeelding
Overig Overlast door verwarde personen groeit ook in provincie Utrecht
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Natuurorganisaties eisen verhoging waterpeil Overlangbroek en Kolland, desnoods via de rechter
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1542 handtekeningen tegen zonneveld aan de Kapelleweg in Cothen, met reactie van wethouder Kosterman